32 milletvekilinden oluşan komite, altı aylık değerlendirmenin ardından burkayı ‘Fransız değerlerine meydan okuma’ olarak yorumlayıp parlamentodan okul, hastane, postane, toplu ulaştırma araçları ve hükümet binalarında yüzü kapatan giysilerin yasaklanmasını istedi. Komisyonun 200 sayfalık raporunda “Tam örtü cumhuriyetimize meydan okumaktır. Bu kabul edilemez. Bu aşırılığı yasaklamalıyız” denildi. Bütün Fransa’nın tam örtüye ‘Hayır’ dediğini savunan komisyon, parlamentodan önce ‘Vücudu tamamen kuşatan örtünün cumhuriyetin değerlerine aykırıdır’ diyen bir kararı kabul etmesini istedi. Ardından güvenlik gerekçesiyle kamu kuruluşlarında ve toplutaşımada yüzü kapatmanın yasadışı ilan edilmesi önerilidi. Yasağının sokak ve alışveriş merkezi gibi insanların toplu olarak bulunduğu yerlere yayılmasını önermeyen komisyon ayrıca burkalılara çalışma izni, oturma belgesi yada Fransız vatandaşlığı verilmemesini istedi.

Yıl sonuna kadar yasak gelecek
Önerilerin marttaki yerel seçim öncesi gündeme alınması beklenmezken iktidardaki Halk Hareketi Birliği’nin başkanı Jean-Francois Cope, komisyonun raporunu beklemeden kamusal alanlarda yüzü kapatmayı yasadışı sayan karar tasarınını parlamentoya sunmuştu. Topyekûn yasak kararının yıl sonuna kadar parlamentodan geçmesi bekleniyor.

Sarkozy haziranda ‘Fransız kimliği’ üzerine tartışma başlatırken ‘kadının boğun eğidirilmesinin simgesi’ dile nitelediği burkayı hoş karşılamadıklarını vurgulamıştı. 6 milyon Müslüman’ın yaşadığı Fransa’da burka giyen kadınların sayısı 1900. Anketlere göre Fransızların burka yasağına destek oranı yüzde 57. Fransa 2004’te okullarda başörtüsü dahil dini sembolleri yasaklamıştı. AB içinde Hollanda, Danimarka, İtalya, Britanya, Avusturya ve Belçika’da kamusal alanda burkanın yasaklanması önerileri gündemden düşmüyor. (afp) - Radikal