Meclisten geçen yasa tasarısı eylül ayında Senato gündemine gelecek. Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin destek verdiği yasa Senato'dan da geçerse ülkede kamu alanlarında peçe ve burka giymek yasaklanacak.  

Hukukçular, Fransız parlamentosunun kabul ettiği yasanın, "Anayasa Mahkemesi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi içtihadına aykırı olabileceği" endişesini taşıyor. Yasa, kamuya açık yerlerde peçeli çarşaf giyenlere 150 euro, bu giysilerin giyilmesi için baskı yapanlara ise bir yıl hapis ile 30 bin euroya kadar para cezası öngörüyor. Baskı yapılan kişi 18 yaşınını altındaysa bu ihlalden istenebilecek ceza iki misline çıkabilecek. Sağlık nedenleriyle maske takmak zorunda kalanlar, eskrim gibi sporları yaparken maske takmak zorunda kalanlar, karnaval, bayram ve maskeli balolarda yüzü de kapatan giysiler giyenler bu yasaktan muaf olacak.  

Fransa'da ırkçılık ve yabancı düşmanlığıyla mücadele dernekleri de Fransız parlamentosunun onayladığı yasaya karşı çıkıyor. Fransa'da yaklaşık 2 bin civarında kadının peçeli çarşaf giydiği tahmin ediliyor.(aa)