Muammer ELVEREN

Kanun, cumhurbaşkanının görevini sürdürürken sorumluluklarına aykırı hareket etmesi ya da suç sayılan fiilleri işlemesi halinde süratle görevden alınması için gerekli prosedürü düzenliyor. Parlamento ile ilişkilerden sorumlu Bakan Jean-Marie Le Guen yaptığı açıklamada senatodan geçen kanunun 2007 yılında anayasa reformu çerçevesinde gündeme alındığını  ve yürürlüğe girmeden önce Anayasa Konseyi'ne sunulacağını belirtti. Le Guen "Kanun kamuoyunu yakından ilgilendirdiği ve anayasa reformuyla ilgili olduğu için Konsey'den geçer geçmez yürürlüğe girecektir" dedi.

ASLİ GÖREVLERİNE AYKIRI DAVRANIRSA
Fransız hukukçular ise yaptıkları yorumlarda “Cumhurbaşkanının gönderilen kanunları incelemeden reddetmesi gibi asli görevine aykırı bir girişimde bulunması,  Bakanlar Kurulu’nun toplamayı reddetmesi,  makamının kendisine tanıdığı yetkilerle Anayasa’nın uygulama süreçlerine engel olması, görevini kötüye kullanması ve adam öldürmesi gibi durumlarda hızla görevden alınabileceğini”  belirttiler.  

'ARTIK CUMHURBAŞKANINI KAPININ ÖNÜNE KOYABİLECEĞİZ'
Liberation gazetesi kanunla ilgili haberinde artık cumhurbaşkanının görevlerini yerine getirmemesi ya da suç işlemesi halinde artık kapı önüne konabileceğini belirtirken şu soruları sordu:

"Cumhurbaşkanı hiçbir hukuki gerekçe göstermeden bir kanunu reddettiğini,  Elysee Sarayı'ndaki sorumluluklarına yerine getirmediğini ya da bir kişiyi öldürdüğünü düşünelim. Ne yapabiliriz? Hiçbir şey. Cumhurbaşkanının görevine son verebilir miyiz? Azledebilir miyiz? Hayır. İşte senatodan geçen bu kanun, bu boşlukları dolduruyor ve cumhurbaşkanının hukuksuz bir fiilde bulunması ya da görevlerini yerine getirmemesi durumlarında devreye giriyor. Artık böyle durumlarda meclis ve senato toplanıp cumhurbaşkanını hızla görevden alabilecek."