Sarkozy, bu akşam ''France 2'' devlet kanalında, hakkındaki iddialara yanıt verecek.
Fransa'da bugün yayımlanan bir kamuoyu araştırması, Sarkozy'nin arkasındaki halk desteğinin yüzde 30'a düştüğünü ortaya koydu.

Marianne dergisi, geçen hafta 2007 yılındaki cumhurbaşkanlığı seçiminden önceki dört aylık sürede L'Oreal'in sahibinin hesabından 390 bin avro para çekildiğini iddia ederek, bu paranın Sarkozy'nin seçim kampanyasında kullanılmış olabileceği imasında bulunmuştu.

Fransız yargısı, Sarkozy'nin seçim kampanyasına yapıldığı iddia edilen maddi destekle ilgili ön soruşturma açılmasına karar vermiş ve L'Oreal'in sahibinin servetini yöneten Patrice de Maistre'in evinde arama yapmıştı.

Aile içinde servet kavgasıyla başlayan tartışmada, Fransa'nın en zengin kadını Liliane Betancourt'un vergi kaçırdığı ve buna bir dönem Bütçe Bakanlığı yapan, halen Çalışma Bakanı olan Eric Woerth'in karısı bu şirkette çalıştığı için göz yumduğu yolundaki iddialar, geçen hafta ülkedeki siyasi gündemi belirlemişti.

L'Oreal'in sahibinin eski muhasebecisi, patronunun 2007 yılında Nicolas Sarkozy'nin seçim kampanyasına 150 bin avro nakit bağış yaptığını ve bu paranın iktidar partisinin "kasası" olarak bilinen Bakan Woerth'e teslim edildiğini iddia etmişti. Fransız Bakan, bu iddiayı reddetmişti. Cumhurbaşkanlığı Sarayı da bir açıklama yaparak iddianın asılsız olduğunu bildirmişti.

Sosyalist Parti temsilcileri, Woerth'ü "bulunduğu mevkiyi kötüye kullanarak ailesine çıkar sağladığı" gerekçesiyle eleştirirken, Sarkozy'yi de bakanı korumakla suçluyor.
Woerth'ün, Liliane Bettancourt'un vergi kaçakçılığına göz yumduğu iddia edilmesine rağmen, mali denetim müfettişlerinin dün yayınladığı rapor, Fransız bakanın suçsuz olduğu değerlendirmesini yapmıştı.

Kamuoyunda büyük yankı uyandıran skandal, Bettancourt ile öz kızı Françoise Bettencourt-Meyers arasındaki servet davasında yayımlanan ses kayıtlarıyla ortaya çıkmıştı.
Françoise Bettencourt-Meyers, aylar önce annesinin bir milyar avro hibe ettiği fotoğrafçı François-Marie Banier hakkında dava açmıştı. Miras soruşturmasında Bettancourt'un servetini yöneten şirketin sahibi Patrice de Maistre'nin ses kaydı ortaya çıkınca, olay ülkede siyasi skandala dönüşmüştü.

Ses kayıtlarında Maistre, Çalışma Bakanı Eric Woerth'ün ricası üzerine karısı Florence'ın işe alındığını anlatıyor. Bakanın eşi Florence Woerth'ün işe girmesinden sonra, şirketin üç yıl boyunca yüksek miktarda vergi kaçırdığı ortaya çıkmıştı.

Bettancourt'un İsviçre'deki 80 milyon avroluk hesabını gizleyerek vergi kaçırdığı belirlenmişti. Bettancourt'un ayrıca iktidardaki Halk Hareketi Birliği (UMP) bünyesinde çalışan kişilere bağış yaptığı yine ses kayıtlarında ortaya çıkmıştı.



aa