BBC Türkçe

PARİS - Fransa'da silahlı soygun ve benzeri eylemler düzenleyerek İslamcı militan hareketlere fon sağladıkları iddia edilen sekiz kişinin davası başladı.

"Türk" lakabıyla bilinen, 36 yaşındaki Ouassini Cherifi, El Kaide örgütüne fon sağlamakla uğraşan bir çetenin lideri olmakla suçlanıyor.

Zanlılar arasında Cezayir asıllı Cherifi'nin yanı sıra başka Fransız vatandaşları ve Tunuslular da bulunuyor.

Aralarından bazılarının böyle bir çetenin üyesi olduklarını itiraf ettikleri, ancak militanlara destek sağlamadıklarını söyledikleri de gelen haberler arasında.

TÜRKİYE'DE TANIŞTILAR
Savcılık makamı, Cherifi'nin militan bir örgütün üyeleriyle 2005 yılının Eylül ayında Türkiye'ye yaptığı bir ziyaret sırasında tanıştığını ve operasyonlarından kendilerine fon sağlamak üzere anlaştığını iddia etti.

Zanlılar, nakit taşıyan bir şirketi soyma girişiminde bulunmakla da suçlandı.

Bir suçlama da Fransa hükümetine ait yazıcılardan basılmış belgelerin de çalındığı bir silahlı soyguna karıştıkları yönünde oldu.

Cherifi'nin Paris'in Clichy- Sous-Bois banliyösünde sahibi olduğu restoranı paravan olarak kullanıp çeteyi yönettiği söyleniyor.

Sekiz zanlının yakalandığı operasyon sırasında polis, yakınlardaki bir garaja ilişkin ihbarı da değerlendirmiş ve baskın sırasında silah ve patlayıcı içeren mühimmatla polis üniformaları ve kurşun geçirmez yelekler ortaya çıkarılmıştı.

Oussani Cherifi, 2002 yılında da radikal İslamcı gruplarla bağlantılı sahte pasaport kaçakçılığı yapmaktan beş yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.