Türkiye ile Fransa arasında diplomatik krize yol açan soykırım iddialarının inkârını suç sayan yasa teklifi dün Senato'da kabul edildi. Tasarı, 7 saatlik tartışma sürecinin ardından yapılan oylamada 86'ya karşı 127 oyla geçti. Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin desteğiyle gündeme gelen soykırımı inkâr yasa tasarısı, Türkiye'nin son dakikaya kadar yaptığı sert uyarılara rağmen onaylandı. Sarkozy'nin Halk Hareketi Birliği (UMP) ve ana muhalefet partisi Sosyalistlerin grup kararıyla desteklediği tasarı, Senato Kanunlar Komisyonu'nun teklifi "anayasaya aykırı" bulmasına rağmen kabul edildi. 343 üyeli Senato'daki oylamaya sadece 68 senatör katılırken, "açık oy" sistemi nedeniyle birçok senatör vekaletle uzaktan oy kullandı. 
Yasa teklifinin oylamasından önce Yasalar Komisyonu'nun, teklifin ''incelenmeye alınmaması''nı teklif eden önergesi 167'ye karşı 86 oyla reddedildi. Fransa Senatosu'nda 4 Mayıs 2011'de de aynı yöndeki bir yasa teklifi, Genel Kurul'da Yasalar Komisyonu'nun tasarı aleyhinde değişiklik önergesinin kabulüyle gündemden düşürülmüştü. Tasarıya yönelik diğer değişiklik önergeleri de reddedilirken, tasarının seçimden önce yasalaşması ihtimali arttı. 


'Siz kime hizmet ediyorsunuz?' 
7 saat süren tartışmalarda tasarının anayasanın 34. maddesine aykırı olduğunu savunan Senato Yasalar Komisyonu Başkanı Jean-Pierre Sueur, Ermeni soykırımı iddialarının tanındığı 2001 tarihli yasanın da Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edileceğini söyledi. Sosyalist grup üyesi Sueur, "Siz kime hizmet ediyorsunuz?" sözleriyle tasarıyı destekleyenleri eleştirdi. Yeni Merkez grubu adına söz alan Nathalie Goulet ve Yeşiller Grubu adına söz alan Jean-Vincent Place, inkâr tasarısını eleştirdi. Oylamadan önce tasarıya grup olarak karşı çıkacaklarını açıklayan Komünist senatörlerin büyük bölümü sürpriz şekilde çekimser kaldı. 
Sarkozy hükümeti adına söz alan Meclisle İlişkilerden Sorumlu Bakan Patrick Ollier ise, iki kere söz alarak tasarının AB sözleşmelerine uygun olduğunu ve Fransız anayasasına aykırı olmadığını savundu. Ollier, tasarının soykırım iddialarını araştıran bilim adamları ve tarihçilerin yasa kapsamında yer almadığını iddia etti. UMP'li Senatör Roger Karoutchi ise, tarihin tarihçilere bırakılamayacağını savunarak, "Siyasetçilerin üstlenmesi gereken bu ağır yükü tarihçilerin sırtına bırakamyız." ifadelerini kullandı. 
22 Aralık'ta Fransız Meclisi'nde kabul edilen tasarı, dün Senato'da da onaylanmasının ardından yasalaşması için Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin imzasına sunulacak. Teklifin yasalaşması halinde, Fransa'da 'Ermeni soykırımının' varlığını inkâr etmek suç haline gelecek ve inkâr edenler 1 yıl hapis ve 45 bin Euro tazminat cezasıyla yargılanacak. 
Fransa'da yaşayan Türkler, kritik oylama öncesinde Senato yakınlarında yasa aleyhinde gösteri düzenledi. Türk göstericilerin 500 metre ötesinde gösteri yapan Ermeniler ise tasarının kabul edilmesini kutladı. Yoğun güvenlik önlemleri alan Paris Valiliği, Türk ve Ermeni göstericiler arasında hiçbir arbede yaşanmadığını açıkladı. İki gösterinin barışçıl bir ortamda geçtiğini duyuran Valilik, Türk göstericilerin olaysız bir şekilde dağıldığını duyurdu. 






Yasalar Komisyonu Başkanı: Bu iş burada bitmez 
Tasarının kabul edilmesinin ardından Zaman'a konuşan Senato Yasalar Komisyonu Başkanı Jean-Pierre Sueur, "Bu iş burada bitmeyecek. Anayasaya aykırı olan bu yasa ile hukuki alanda mücadelemizi sürdüreceğiz." dedi. Fransız kanunlarına göre, meclis ve senatoda 60 senatör ve milletvekili, tasarıya itiraz edip iptali için Anayasa Mahkemesi'ne başvurabiliyor. Yasa teklifini hazırlayan iktidardaki Halk Hareketi İçin Birlik (UMP) partisinin milletvekili Valerie Boyer ise tasarının kabulünden sonra gözyaşlarına hakim olamadı. Boyer, oylamanın ardından basına yaptığı açıklamada, böyle bir yasa teklifinin mimarı olduğu için kendisiyle gurur duyduğunu söyledi. 


Ankara: Kanun kesinleşince adım atılacak 
İnkâr tasarısının Senato'da kabul edilmesinin hemen ardından Dışişleri Bakanlığı yazılı bir açıklama yaparak kararı şiddetle kınadı. Paris'e yönelik yeni yaptırımlar uygulanacağını açıklayan Ankara, planlanan önlemlerin, kanunun kesinleşmesinin ardından devreye sokulacağını bildirdi. Açıklamada, detaya girmeden yasanın Fransız Anayasa Mahkemesi'nce iptal edilmesi gerektiğine işaret edilirken, "Her yönüyle sorunlu ve bir sorumsuzluk örneği olan bu kararı şiddetle kınıyoruz ve bu karara tepkimizi her türlü platformda dile getireceğimizi ilan ediyoruz. Kanunun kesinleşmesi sürecinin tamamlanması durumunda, daha önceden üzerinde düşündüğümüz önlemleri uygun gördüğümüz şekilde süratle devreye sokmaktan çekinmeyeceğimizin hatırlatılmasında fayda görüyoruz. Türkiye, temel insani değerleri ve kamuoyu vicdanını hiçe sayan bu haksız tasarrufa karşı gereken her türlü adımı atmak konusunda kararlıdır." ifadeleri kullanıldı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan bugün AK Parti Grup Toplantısı'nda konuşacak. Erdoğan'ın Paris'e karşı eylem planı konusunda açıklamalar yapması bekleniyor. Türkiye, tasarının 22 Aralık'ta meclis genel kurulunda kabulüne tepki olarak Paris ile her türlü siyasi ve askeri istişarenin kesilmesini içeren bir dizi bazı yaptırım açıklamış, Türkiye'nin Paris Büyükelçisi istişareler için Ankara'ya çağrılmıştı. 
TRT'nin de Fransa'nın çok büyük önem verdiği ve Avrupa'nın en büyük haber kanalı olma iddiasında bulunan Euronews'e olan yüzde 15,5'lik ortaklığını askıya almaya hazırlandığı öğrenildi. Yetkililere göre, merkezi Fransa'nın Lyon kentinde olan Euronews'in 3. büyük ortağı olan TRT'nin bu ortaklığı bozması birçok dengeyi bozacak. TRT'nin Euronews'ten çekilmesi durumunda Fransızların, Amerikan CNN televizyonuna karşı kurdukları haber kanalı atağı da boşa çıkmış olacak.(Zaman)