Fransa'nın güneyindeki Beziers kentinin aşırı sağ partili belediye başkanı Robert Menard, şehrinde anaokulu ve ilkokula giden Müslüman çocukları fişlediğini itiraf etti. Açıklama sonrası belediye başkanı hakkında soruşturma açıldı.

2014 yılındaki yerel seçimlerde aşırı sağ parti Ulusal Cephe'nin (FN) desteğiyle seçimleri kazanan Beziers Belediye Başkanı Menard, katıldığı televizyon programında kendi şehrinde okul giden çocukların yüzde 64,6'sını Müslümanların çocukların oluşturduğunu söyledi. Robert Menard, açıkladığı Müslüman öğrenci sayısının kendi belediyesinin tuttuğu rakamlar olduğunu belirterek, "Bunu yasal olarak hakkımızın olmadığını biliyorum. Ama yine de yaptık" ifadelerini kullandı. Belediyenin sınıf sınıf Müslüman öğrenci sayısından haberdar olduğunu belirten Menard, bunu öğrenmek için çocukların isimlerine bakmanın de yeterli olacağını savundu.

BAŞBAKAN: UTANÇ DUYDUM

Belediye Başkanı Menard'ın açıklamaları Fransa'da büyük tepkiyle karşılandı. Cumhurbaşkanı François Hollande, "Çocukların fişlenmesi cumhuriyetin bütün değerlerine aykırıdır" açıklamasında bulundu.

Başbakan Manuel Valls ise Twitter'dan "Beziers Belediye Başkanı'ndan utanç duydum” ifadelerini paylaştı. Valls, devletin çocukları arasında hiçbir ayrım gözetmediğini vurguladı. İçişleri Bakanı Bernard Cazeneuve de Menard'ın Müslüman çocukları isimlerine göre fişleyerek devletin bütün değerlerinin dışına çıktığını savundu. Cazeneuve, Beziers belediye başkanını en sert ifadelerle kınadığını söyledi.

Eski Ekoloji Bakanı Cecile Duflot ise başbakana çağrı yaparak, Menard'ın belediye başkanlığı görevinin askıya alınmasını istedi. Duflot, şehirdeki öğrencileri korumanın tek yolunun bu olduğunu dile getirdi.

5 YILA KADAR HAPİS CEZASI VERİLEBİLİR

Belediye başkanının bu açıklamaları sonrası Beziers savcılığı, Menard hakkında yasadışı fişleme suçlamasıyla soruşturma açtı. Öğle saatlerinde polis ekipleri Beziers Belediyesi'ne gelerek belediye binasında arama gerçekleştirdi. Fransa'da 1978 yılında çıkarların yasa etnik ve dini istatistik gerçekleştirmeye izin vermiyor. Belediye Başkanı, açılan soruşturmada suçlu bulunması halinde 5 yıla kadar hapis ve 300 bin euro'ya kadar da para cezasıyla cezalandırılabilecek. (CİHAN)