Fransızların yüzde 70'i yargının kötü işlediğini ve yüzde 62'si cezaların yetersiz olduğunu düşünüyor.

Paris'te yayınlanan Le Figaro gazetesi için IFOP Enstitüsü tarafından yapılan anket sonuçlarına göre, Fransızların yargının düzgün çalışması için yeterli imkanlara sahip olmadığı gibi cezaların da yeterince suçtan caydırıcı olmadığını belirttikleri açıklandı.

Yapılan ankete katılan Fransızların yüzde 52'si adaletin oldukça kötü işlediğini,yüzde 18 'i çok kötü işlediğini belirtmiş. Fransız yargı sistemine olumlu bakanlardan ise yüzde 18'i iyi işlediğini ve yüzde 2'side çok iyi işlediğini ifade etmişler.

Ankette adalet sisteminin işleyişi dışında suçlara öngörülen cezalar konusunda da çarpıcı sonuçlar çıktı. Buna göre anket kapsamında görüş beyan edenlerden yüzde 62'si basit suçlara ilişkin cezaların yeterince ağır olmadığı görüşünde. Uyuşturucu, adam öldürme, cinsel suçlar gibi nitelikli suçlara ilişkin cezaların ise yeterli ağırlıkta olduğu hususunda ortak fikir birliği var.

Anketten çıkan diğer bir sonuç ise yeni getirilen cezaevlerinin yapılandırılmasıyla ilgi düzenlemelere ilişkin görüşler. Fransızların yüzde 81'i yeni cezaevi yapılanmasını destekliyor ve bunun cezaevindeki aşırı yoğunluğu azaltacağını düşünüyor.

Fransa Adalet Bakanı Cristiane Taubira kamuoyundaki imajı üzerinde ülkedeki sağcılar ve solcular arasında belirgin bir görüş ayrılığı olmasına rağmen Fransızların bu konuda yüzde 51 ile 53'ü olumlu görüş bildirirken ayrıca bakanı adil ve yetkin buluyorlar.

Siyasi gözlemciler, araştırmanın Adalet Bakanı Taubira ile İçişleri Bakanı Manuel Valls'ın ceza reformuna ilişkin fikir ayrılığının açıklanmasından önce , 8-12 Ağustos tarihleri arasında yapıldığı ve sonuçların buna göre değerlendirilmesi gerektiği uyarısını yapıyorlar.
 

Ayna Express