WASHINGTON - Gelişmiş ülkeler grubu G7, ABD'nin kredi notunun düşürülmesinin ve yayılan Euro Bölgesi krizinin ardından piyasaları yatıştırmak üzere dün akşam yaptığı açıklamada, gereken her adımı atmaya hazır olduklarını bildirdi.

Açıklama, herhangi bir sürpriz barındırmazken, tonu piyasaları yatıştırmaya dönüktü.

G7 maliye bakanları ve merkez bankası başkanlarının açıklamasında, politikaların koordineli şekilde belirlendiği ve aynı şekilde uygulandığı vurgulandı.

G7, finansal sistemin işlemesi için piyasalara uygun faizlerle likidite sağlamak için gereken her türlü adımın atılacağı sözünü verdi. Piyasalarda volatilitenin yüksek olduğu dönemlerde bir bankanın ya da fonun sistem dışında kalacağı kaygıları, piyasanın işleyişini kısmen bozabiliyor.

Likiditeyi artırmak, dişliler arasındaki yağ miktarını artırarak makineyi çalıştırmak gibi piyasa mekanizmasının işlemesini sağlamaya yarıyor.

G7, somut önlemler açıklamadı ancak piyasaları izlemeye devam edeceklerini bildirdi. Yapılabilecekler arasında şunlar yer alıyor: ECB, tahvil alım programına başlayacağını zaten açıkladı. ABD Merkez Bankası (Fed), 2008-2009 krizinde uyguladığı ve bankaların Fed'den kısa dönemli borçlanmasına olanak sağlayan programı tekrar başlatabilir. Faizi indirebilir.

G7 açıklamasında kurlara koordineli bir müdahaleden söz edilmedi. Ancak piyasalara bu ihtimalin göz ardı edilemeyeceği işaretini verdi. Açıklamanın tonu, piyasalarda, finansal istikrarı tehdit edecek sert dalgalanmalara göz yumulmayacağı mesajını veriyor.

G7 açıklaması, ABD ve Avrupa'ya bütçe açıklarını azaltmak için aldıkları önlemler için güçlü destek veriyor ve bu kararların hızlı ve tam şekilde uygulanması gereğine işaret ediyor. G7 açıklamasını yapan maliye bakanlarının da bütçeleri hizaya sokmak için devem eden siyasi sürece dahil oldukları düşünüldüğünde, mali önlemlere bu şekilde vurgu yapılmasında şaşılacak bir yan yok. Dolayısıyla bu açıklamanın piyasaları etkileme olasılığı çok düşük.


ntvmsnbc