Dünyaca ünlü İngiliz grafiti sanatçısı Banksy'nin Gazze'de üzerine çizim yaptığı kapı, taraflar arasında çıkan ihtilaf sebebiyle mahkemelik oldu.

Banksy'nin Gazze'deki yıkıma dikkat çekmek amacıyla şubat ayında gizlice bölgeye girerek çizdiği resimler dünya genelinde büyük ilgi görünce, üzerine çizim yapılan kapı, sahibi tarafından 175 dolara satıldı. Ancak kapıyı satan kişi, çalışmanın gerçek değerini bilmediğini ve dolandırıldığını ileri sürerek polise başvurdu.

Kapıyı satın alan 23 yaşındaki ressam Bilal Halid, güvenlik güçlerinin dün akşam kapıya el koyduğunu belirterek, "Satıcı ve benim aramdaki sorun halledilinceye kadar kapı polis gözetiminde kalacak" dedi. Halid, söz konusu durum karşısında kendisini savunarak, "Ben de bir grafiti sanatçısı olarak tabloyu muhtemel bir zarardan korumak amacıyla satın aldım. Hakkımı sonuna kadar arayacağım" dedi.

Kapının sahibi Rebi Derdune ise kapıyı satın alan ve "cahilliğinden istifade ettiğini" öne sürdüğü Halid'e dava açacağını belirterek, "İngiliz sanatçıyı tanımadığım için dolandırıcılığa maruz kaldım. Ancak sonradan öğrendim ki o sanatçının çizimleri yüz binlerce dolar değerindeymiş. Ressam Halid'in bana bunu söylemesi gerekirdi" ifadelerini kullandı.

"Kendimi savunmak için avukat tuttum. Kapı benim ve istediğim gibi tasarrufta bulunma hakkına sahibim" diyen Derdune, Bansky'nin çiziminin bulunduğu kapıyı mart ayında kendisi de bir grafiti sanatçısı olan Halid'e satmıştı.

Gazzeliler ise bu durum karşısında sosyal medya üzerinden çizimlerin sanatsal değere sahip olduğunu ve alınıp satılmasını doğru bulmadıklarını belirten yorumlar yapıyor.

Banksy, yaklaşık 3 ay önce gizlice girdiği Gazze'de, İsrail'in saldırısı sonucu büyük bir yıkıma maruz kalan bölgelerde çizimler yaparak ayrılmış, kendi resmi hesabında ziyaretini bir video kaydıyla paylaşmıştı. (TRT Haber)