Türkiye’de büyük tartışmalara yol açan, AKP’nin Anayasa değişikliği paketi, AB başkenti Brüksel’de “Gecikmiş ancak, doğru yönde atılmış bir adım” olarak değerlendirilirken, “Yeni Anayasa üzerinde toplumun tüm katmanlarının da görüşlerinin alınması, geniş mutabakata varılması” gereğinin altı çizildi.
ABHaber, Türkiye’deki anayasa değişikliği ile ilgili tartışmalar sürerken konuyla ilgili Avrupa Komisyonu ve Avrupa Parlamentosu’ndaki Türkiye dosyasına hakim çevreler ile konuştu. AB yetkililerinin Anayasa paketi ile ilgili değerlendirmeleri özetle şöyle:
“-Türkiye gerçekten samimiyse ve AB’ye üye olmak istiyorsa, sivil bir Anayasaya ihtiyacı bulunuyor.
-Sivil Anayasanın ilgili taraflar arasında müzakere edilmesi ve bunun sonucunda da bir toplumsal mutabakata varılması Türkiye'nin AB üyeliği önündeki önemli bir engelin kalkması anlamına gelecektir.
-Avrupa Komisyonu raporlarından ve son olarak Avrupa Parlamentosu Türkiye raporunda görüleceği gibi Türkiye’nin sivil bir Anayasaya ve bu çerçevede Avrupa normlarında yargı reformuna ihtiyacı olduğu belirtiliyor.
-Hükümetin hazırladığı son Anayasa paketi doğru yönde ancak gecikmiş bir adım.
-Yeni Anayasa üzerinde toplumun tüm katmanlarının da görüşlerinin alınması önemli. Burada geniş mutabakata varılmasının altını çizmek gerekiyor.
-Türkiye’de bazı çevreler soğuk savaş reflekslerinden kurtulamıyor. Yeni Anayasayı müzakere etmekten kaçmak bir sürü ön şart öne sürmek sivil Anayasaya karşı olmak ile eş değer. Hükümetin hazırladığı Anayasa paketini beğenmeyebilirsiniz. Bu değişikliklere karşı çıkmanız da doğal. Bu sizin yeni Anayasa için ilgili taraflarla müzakere etmenizi engellememeli. Siz kendi önceliklerinizi yani Anayasaya yansıtmak istediğiniz değişiklikleri müzakere ederek sağlayabilirsiniz
-Halkın yüzde 70’ninden fazla temsil edildiği TBMM Anayasa değişikliğini yapar.
-Türk siyasi hayatında uzlaşı kültürü çok zayıf. Anayasaya itiraz etmeniz başka bir şey kendi görüşlerinizi gündeme alarak müzakere edip bir çözüme varmaya çalışmak başka bir şey. Kategorik olarak sivil Anayasa çalışmalarına reddetmek demokrasi kültürü açısından iyi bir gelişme değil.
-Türkiye’nin sivil Anayasaya ihtiyacı sadece AB üyeliği içinde değil, daha demokratik daha gelişmiş (ekonomik ve sosyal vs.) bir ülke olması için gerekli.
-Yeni Anayasa paketinde memurlara grev hakkı verilmemesi doğru değil. Bu yaklaşım AB kriterlerine uyum sağlamaktan çok uzak."(ANKA)



  ANAYASA ÇALIŞMALARI İLE İLGİLİ FARKLI GÖRÜŞLER İÇİN TIKLAYINIZ.