19 yaşındaki Stanford Üniversitesi Ekonomi ve Bilgisayar Bilimi bölümü öğrencisi Joshua Browder, Mashable’a yazdığı e-postada, “ DoNotPay ile ilgili yazıyı yayınladıktan sonra kullanıcıların kendisine e-posta göndermeye başladığını söyledi. Browder bu siteyi nasıl kullanacaklarından  (Park cezası için nereye müracaat etmeliyim?) genel tüketici yasalarına (Mahkemece verilen cezayı ödemezsem ne olur?) kadar pek çok konuda sorular aldığını belirtti.

“Her birine cevap vermeye çalışsam da internet sitesi popüler hale geldikçe her ay binlerce e-postayı detaylı bir şekilde cevaplamak gittikçe daha zor bir hal almaya başladı. Problemi çözebilmek için en etkili yolun kullanıcılarla konuşacak, dava başvurusu oluşturacak ve insan gibi cevap verecek bir bilgisayar programı yaratmak olduğunu fark ettim.” diyerek robot avukat fikrinin çıkış noktasını açıkladı.



Temel olarak bu robot kullanıcıya durumlarıyla ilgili bir dizi soru sorarak çalışıyor. Kişinin dava için geçerli yasal sebeplere sahip olduğu varsayılırsa yeterli miktarda bilgi toplandığında robot, kişinin kullanabileceği bir mektup oluşturuyor.

Browder, “Robot şimdilik park cezaları, ödeme koruma sigortası ve rötar yapan uçak/tren seferleriyle ilgili işlem yapabiliyor. Ayrıca ‘Cezamı ödeyemiyorum, ne yapabilirim?’ gibi bir dizi genel hukuki soruyu da cevaplandırabiliyor. Ona mümkün olduğu kadar çok fonksiyonellik kazandırarak istismarcı bir grup avukatın yerini tutmasını sağlamayı hedefliyorum.” dedi.

Browder, bu robotun geliştirilmesinin internet sitesi kurmaktan biraz daha zorlayıcı olduğunu da belirtti.

“Profesörlerden tavsiye alabildiğim için şanslıydım. 3 haftada tamamladığım internet sitesinin aksine robotu geliştirmek imkansız görünüyordu.

En başta robot için bireysel kurallar yaratmanın en iyi yöntem olduğunu düşündüm. Örneğin bir kullanıcı ‘Para cezası aldım.’ diyecek olursa robot ‘Cezayla ilgili sorun nedir?’ diye yanıt verecekti. Lakin bu yaklaşımın yanlış olduğunu çok kısa zamanda anladım. Çünkü aynı şeyi söylemenin binlerce yolu vardı ve her birini belirlemek imkansızdı.

Benim için dönüm noktası olan robotun öğrenmesini ve ifadeleri karşılaştırmasını sağlayacak bir yoldu. Bu sayede kullanıcının isteklerini nasıl dile getirdiği önemli olmayacaktı.”

Browder, robotun anahtar kelimeler, kelime sıralaması ve zamirleri içeren bir metin karşılaştırması sistemi kullandığını açıkladı. Robotu daha fazla kişi kullandıkça algoritma o kadar gelişmiş oluyor. DoNotPay internet sitesi gibi robot tarafından oluşturulan başvurulardaki bilgiler de Freedom of Information verileri ve Browder tarafından derlenen hukuki tavsiyelerle destekleniyor.

Browder, “ Eğer robot yanıt veremezse kullanıcıya bazı örnek ifadeler kullanmasını öneren jenerik ve yardımcı bir mesaj gönderiliyor veya direkt olarak benimle iletişime geçme seçeneği sunuluyor. Ayrıca robot her cevap veremediğinde bana bildirim geliyor ve ilerideki muhtemel benzer durumlar için daha fonksiyonel olmasını sağlamak üzere çalışmalar yapıyorum.” dedi.



 

digitaltalks.org