OTTAWA - Örgüt adına açıklama yapan Susan Lee, "Bush'un terörizme karşı giriştiği savaş sırasında işkence için izin verdiğini" belirterek, "Kanada'nın, onayladığı ve kabul ettiği uluslararası hukuk kuralları göz önüne alındığında eski Başkan Bush'u tutuklaması ve yargılaması gerekir" ifadesini kullandı.

ABD'deki yetkili makamların şu ana kadar Bush'u adalet önüne çıkarmada başarısız olduklarını belirten Susan Lee, bu konuda İşkenceye Karşı BM Sözleşmesi hükümlerinin açık olduğunu hatırlattı.

'İŞKENCECİLER ADALETE TESLİM EDİLMELİ'
Örgüt’ün Kanada Birimi Sekreteri Alex Neve de, Bush'un ziyarete gidebileceği tüm ülkeleri yakın takibe aldıklarını dile getirerek, Bush'un da bu yüzden Şubat ayında gitmeyi planladığı İsviçre ziyaretini iptal ettiğini hatırlattı.

Alex Neve, "İşkencecilerin, adaletle yüzleşmeleri için dünyanın tüm ulusları birlikte hareket etmelidir. Kim tarafından ve hangi gerekçe ile olursa olsun işkencenin durdurulması gerekir.

8 yıl boyunca, dünyanın en güçlü devletinin başı olarak terörizmle savaştığını ilan etmesi, Bush'a işkence hakkı vermez" dedi.

Uluslarası Af Örgütü, Uluslararası Sivil Özgürlükleri İzleme Grubu'nun "2002-2009 dönemini kapsayan yıllarda CIA tarafından 'geliştirilmiş sorgulama teknikleri' ile gizlice tutuklanan binlerce kişiye işkence yapıldığı" yönündeki raporunu esas alıyor.

Bin sayfayı aşan raporda, tutuklulara insanlık dışı, zalimane ve aşağılayıcı işkence uygulandığı belirtiliyor. Kanada hükümeti, Uluslararası Af Örgütü'nün çağrısına henüz yanıt vermedi.


AA