Nerdun HACIOĞLU/MOSKOVA

DOĞUM GÜNÜ HEDİYESİ BAKLAVA
46 günden beri Rusya’nın Murmask şehrindeki hapishanesinde kalan Gizem Akhan, 6 m2’lik hücrede dört duvar arasında 25’inci yaşına girerken, dün kutlanan “Birlik ve Beraberlik” resmi bayramı nedeniyle avukatına bile ziyaret izni verilmedi. Gardiyanlar, arkadaşları tarafından hazırlanan doğum günü pastası ve bir kutu Türk baklavasını Gizem’e ilettiler.

Gizem’in doğum günü vesilesiyle açıklama yapan Greenpeace örgütü ise, “Üniversite öğrencisi Gizem Akhan, 18 Eylül tarihindeki Greenpeace eylemi sırasında olay yerinden 4.8 km uzaklıktaki Arctic Sunrice gemisi mutfağında aşçımıza yardım ediyordu. Genç Türk kızının gemide bulunması bile Rus makamları tarafından korsanlık ve holiganlıkla suçlanması için yeterli görüldü. Gizem’e yönelik tüm bu asılsız suçlamalar yetmiyormuş gibi 25’inci yaş gününde hücresinde yalnız bırakıldı.” dedi.

GİZEM BİTKİN DÜŞTÜ
Açıklamada 30 tutuklu çevreci gibi Gizem’in de her an Murmansk’tan St. Petersburg şehrine naklinin söz konusu olduğu belirtilerek şöyle devam edildi: Bunun ne zaman gerçekleşeceğini bilmiyoruz. Geride kalan arkadaşlarımız gibi Gizem de artık cezaevinden bulunmaktan yorgun düştü. 30 arkadaşımız arasında ilk tutukluluk günlerinde morali en yüksek olan arkadaşımız Gizem idi. Son günlerde bitkin düştü. Gizem artık, “Başımıza gelenler ilginç bir hayat tecrübesi oldu. Ama artık lütfen bitsin” diyor. Geçtiğimiz hafta Gizem’e annesi Tülay Hanım’dan bir mektup iletebilmiştik. Bu mektup bir parça olsun moralini düzeltti.