Mahmut GÜRER - ANKARA

Ankara’nın, 19 Eylül’de Rusya’da gözaltına alınan Greenpeace eylemcisi Gizem Akhan için sessiz diplomasi yürüttüğü ortaya çıktı. Rus makamlarıyla görüşmeler devam ederken, St. Petersburg Başkonsolosu Tanju Bilgiç de Gizem’le Murmansk şehrinde tutuklu bulunduğu cezaevine üçüncü kez giderek görüştü. Önceki gün gerçekleşen ziyarette açık görüşe izin verilmeyince, görüşme camlı bölmenin ardından telefonla yapıldı.

‘SAVUNMAMI GREENPEACE YAPACAK’

Bilgiç, Gizem için götürdüğü kıyafet ve yiyecekleri cezaevi yetkililerine teslim etti. Bilgiç’in girişimiyle Gizem’in Türkiye’deki ailesiyle telefonda konuşması da sağlandı. Gizem’le Bilgiç’in görüşmesinde, mahkemedeki savunma konusu da gündeme geldi. Bilgiç St. Petersburg Başkonsolosu olarak ‘destek’ teklifi yaptı. Ancak Gizem, savunmayı Greenpeace avukatlarının üstlendiğini belirterek teklifi geri çevirdi. Bilgiç, cezaevi yetkilileriyle de görüşerek koşullara ilişkin bilgi aldı. Ankara’yı da bilgilendiren Bilgiç, Gizem’in sağlık durumunun iyi olduğunu aktardı. Türkiye’nin, tutuksuz yargılanma için yürüttüğü temasların devam ettiği de vurgulandı.

GEMİDE AŞÇILIK YAPIYORDU

 30 Greenpeace eylemcisi, Kuzey Buz Denizi’ndeki eylemlerinde ‘korsanlık’ suçlamasıyla gözaltına alınmıştı. Tutuklanan Akhan ve diğer Greenpeace üyelerine ilişkin yargı süreci devam ediyor. Greenpeace, Gizem Akhan’ın gemide aşçılık yaptığını duyurmuştu.

‘MAHKEMEYİ BOYKOT EDECEĞİZ’

Rusya, Hollanda’nın Greenpeace eylemcilerinin kurtarılması için Uluslararası Deniz Hukuku Mahkemesi’nde açtığı davayı boykot edeceğini açıkladı. Rus Dışişleri’nden bir yetkili Ria Novosti ajansına, “Rus tarafı, hem Hollanda’yı hem de mahkemeyi, duruşmalara katılmayı planlamadığı konusunda bilgilendirdi” diye konuştu. Dışişleri Bakanlığı’ysa resmi açıklamasında, Arctic Sunrise gemisiyle ilgili tahkim sürecinin tanınmadığını vurgulayıp, çözüm için görüşmeye açık olduklarını kaydetti. Ancak Rusya’nın, ‘egemenlik haklarının tartışıldığı bir mahkeme’de taraf olamayacağı kaydedildi. Lahey Moskova’yı, Hollanda bandıralı gemi ve mürettebatının iadesi için 1982 tarihli BM Deniz Hukuku Konvansiyonu çerçevesinde mahkemeye vermişti. Davanın Almanya’da 2-3 hafta içinde başlaması planlanıyor.