Orduya ait kopyalanıp sızdırılan gizli belgeleri haberlerinde kullanan Haaretz gazetesi muhabiri Uri Blau, dün İsrail'e döndü.

İsrail Adalet Bakanlığı, Uri Blau'nun 48 saat süreyle İsrail İç Güvenlik Servisi (Şin Bet) ve İsrail polisince sorgulanacağını duyurdu. Başsavcı, sorgulama sonucunda Blau hakkında dava açılıp açılmayacağına karar verecek.

Blau, Haaretz gazetesiyle Şin Bet arasında yapılan pazarlıklarda, kendisine verilen hemen hepsi "gizli" ya da "çok gizli" ibaresi taşıyan belgelerin tümünü teslim etmişti.

Adalet Bakanlığının açıklamasında da Blau'nun kendisinde hiç belge bulunmadığını söylediği, ayrıca "yalan testi"ne girmeyi kabul ettiği kaydedildi.

Blau, Anat Kam adlı bir gazetecinin, askerlik görevini yaptığı sırada bu belgeleri kopyaladığı gerekçesiyle açılan davada tutuklanmaktan korktuğu için İsrail'e dönmemiş, yaklaşık bir yılını Londra ve Berlin'de geçirmişti.

Uri Blau, tatil için ülke dışında bulunduğu Aralık 2009'da konuyla ilgili soruşturma başlatılması üzerine ülkesine dönüşünü ertelemişti.

Blau, Filistinli militanların hedef gözetilerek öldürülmesini engelleyen Yüksek Mahkeme kararlarına rağmen, Batı Şeria'daki bazı hedefli suikastlar olduğunu haberleştirmişti. Blau'ya konuyla ilgili belgeleri kopyalayıp verdiği belirlenen Anat Kam, önce ev hapsine alınmıştı.

Kam'ın aylar süren ev hapsi sırasında İsrail basınına yayın yasağı uygulanmış, bazı medya organlarının başvurusu sonucu bu yasak nisan ayında kaldırılmıştı. Uri Blau'dan da belgelerin tümünü devlete iade etmesi istenmişti.

2000'e yakın gizli belge kopyaladığı belirlenen Kam hakkındaki davada savcılık, eski askeri iki ayrı casusluk suçlamasıyla itham etmişti.



AA