İnternet, çoğu insanın haksız yere suçlandığı bir yer haline gelmeye başladı. Normal şartlarda işini iyi yapan insanlar, bazı internet ve sosyal medya kullanıcılarının kötü değerlendirmeleri yüzünden mesleklerini yapmakta sıkıntı yaşıyorlar. Özellikle bireysel yetkinliklerin ön plana çıktığı avukatlık ya da gayrimenkul uzmanlığı gibi alanlarda bu durumlara daha çok rastlanıyor. 

Kanada’nın Vancouver kentinde avukatlık yapan Kyla Lee ismindeki bir kadın, eski ve muhtemelen kendisine kızgın bir müvekkilinin kötü yorumuna kurban gitti. Lee’nin Google Plus profiline “en kötü avukat” şeklinde bir değerlendirmede bulunan eski müvekkil, Lee’yi zora soktu.

Olayın ardından mahkemeye başvuran Lee, eski müvekkilini iftira suçuyla dava etti. Yargıç, aldığı kararla birlikte Lee’ye 1 dolarlık tazminat ödenmesini kararlaştırdı. İşler bu kararın ardından daha da kızıştı ve Kyla Lee, çoğu insanın ona hak vereceğini düşündüğü serzenişlerde bulundu. İşini olumsuz etkileyen bir durumu mahkeme salonlarına taşımaktan rahatsız olmadığını dile getiren Lee, “İnternette herkes istediği kişi hakkında istediği şeyi yazabilir. İnsanların kötü bir durumla başa çıkmaları için pratik ve adli açıdan çok az şansı oluyor” dedi.

Lee’nin eski müşterisi ve olumsuz değerlendirmenin sahibi olan Hoan Nguyen, avukat ile girdikleri davada aleyhinde karar alınınca Lee’den geri ödeme istemiş. Davanın yargıcı olan Catherine Murray, "Google Plus ve benzeri platformlardaki profiller, müşterilerin yorumlarını aktarabilecekleri imkanlar sunuyorlar. Şüphesiz ki hiç kimseden olumlu değerlendirmeler almayı beklememeliyiz. Bir avukat, başka bir alanda bir profesyonel ya da işini iyi yapan bir hizmet sağlayıcı seçerken, bu tür değerlendirmeleri okuyan potansiyel müşteriler var. Bu müşteriler, okudukları tüm değerlendirmelerin olumlu olmasını beklemiyorlar. Her zaman herkesi memnun edemezsiniz.” diyor.

Kyla Lee, kendisiyle iletişim kuran potansiyel müşterilerinin iş görüşmeleri sırasında, söz konusu olumsuz değerlendirmeyi malzeme olarak kullandıklarından dolayı şikayetçi. Hatta kendisine göre bu yorum toplamda 15.000 dolar kazanacağı çeşitli davaları kaybettirdi. Yargıç Murray’e göre bu durum Lee’nin kaybettiği para miktarı ile ölçülemez.  

Avukatların farklı insanlar hakkında dava açmaları, yasalara çok hakim oldukları için karşılarındaki sanıkları avantajsız bir duruma düşürebiliyor. Bu nedenle Murray, yetersiz kanıt ve abartılmış bir durumu göz önünde bulundurarak bu kararı aldığını söylüyor. 

Sanıyoruz ki Kyla Lee gibi benzer şekilde internet değerlendirmelerine bağlı olarak iş yapan insanlar, müşterileriyle kurdukları iletişime dikkat etseler çok iyi olacak. Zira 1 dolarlık bir tazminat, sembolik olarak internetin egemenliği karşısında gerçekten komik görünebiliyor. (webtekno.com)