Beyaz Saray'dan yapılan yazılı açıklamada, Obama'nın farklı suçlardan ceza alan toplam 273 mahkûm için "özel af" yetkisini kullandığı bildirildi.

Koltuğu devretmeden önce 64 mahkûmu affeden, 209 mahkumun ise cezasını hafifleten Obama’nın listesinde ABD ordusu ve hükümetine ait gizli belgeleri WikiLeaks'e sızdıran Manning de bulunuyor.

Beyaz Saray açıklamasında, Obama’nın af listesine alınan Manning’in cezasının hafifletileceği ve 17 Mayıs'ta serbest kalacağı bildirildi.

29 yaşındaki Manning, 2010 yılında Bağdat’ta görev yaptığı sırada elde ettiği gizli askeri bilgileri WikiLeaks aracılığıyla sızdırdığı suçlamasıyla 2013 senesinde toplam 35 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.

27 Mayıs 2010'dan beri tutuklu olan Manning, geçen yıl iki kez intihara kalkışmıştı.

Görevi bırakmasına günler kala Obamadan sürpriz karar
Manning, 2013'te 35 yıl hapis cezasına çarptırıldıktan bir gün sonra, artık hayatına kadın olarak devam etmek istediğini açıkladı. Eski asker, adını da Chelsea Manning olarak değiştirdi.

ASSANGE ŞARTINI AÇIKLAMIŞTI

Wikileaks’in Twitter hesabından geçen hafta yapılan açıklamada, "Adalet Bakanlığı’ndaki davanın açıkça anayasa ihlali olmasına karşın, eğer (ABD Başkanı Barack) Obama, Manning’i affederse; Assange ABD’ye iade edilmesini kabul edecektir" denilmişti.

Assange 2012 yılından bu yana, ABD’ye iade edilme riski olduğundan endişe ederek sığındığı Ekvador’un Londra Büyükelçiliğinde yaşıyor. 

"ASSANGE SÖYLEDİKLERİNİN ARKASINDA"

Reuters'a konuşan bir Beyaz Saray yetkilisi, Obama'nın aldığı af kararıyla Assange'ın geçen hafta yaptığı açıklama arasında bağlantı olmadığını söyledi.

Assange'ın avukatı Melinda Taylor ise WikiLeaks kurucusu için, "Söylediği her şeyin arkasında" diye tweet attı.