Avrupa kökenli Afrikaan toplumunun yararlarını gözeten Afriforum örgütü, ANC'nin gençlik hareketi lideri Julius Malema'nın "beyaz çiftçilerden söz eden" şarkıyı söylemesi üzerine şikayette bulunmuştu.

Malema ve diğer ANC liderleri, "Shoot the Boer" şarkısıyla azınlığın yönetimine karşı verilen savaşımın kutlandığını ve şarkının sözlerini harfiyen ciddiye almamak gerektiğini söylüyorlar.

Güney Afrika Yüksek Mahkemesi, daha alt düzeyde bir mahkemenin kararını destekleyerek, Julius Malema'nın mahkeme masraflarını ödemesine hükmetti.

Yargıç Collin Lamont, "Şarkıdaki sözler aşağılayıcı ve insanlıktan uzak." dedi ve ırk ayrımcılığı siyasetine son verilmiş bir Güney Afrika'da, her vatandaşın bir diğerine eşit şekilde davranması gerektiğini vurguladı.

Yargıç, ANC'den de ülke birliğini bozmayacak söylem ve adetler geliştirmesini istedi. BBC'nin Johannesburg muhabiri Karen Allen, Yüksek Mahkeme kararının, söz konusu şarkıyı kendisine maletmiş olan Julius Malema açısından bir darbe olduğunu belirtiyor.

30 yaşındaki, popülist eğilimleriyle bilinen ve son zamanlarda Cumhurbaşkanı Jacob Zuma'yı da eleştiren Malema, ayrıca ANC içinde de, disiplin soruşturması ile yüzyüzde ve bu soruşturma sonunda partiden ihraç edilmesi söz konusu olabilir.

Malema, Zuma'nın Güney Afrika'nın zengin madenlerini ulusallaştırmasını ve beyazların elindeki topraklara el koymasını istiyor.
Malema, komşu Zimbabve'de Cumhurbaşkanı Robert Mugabe'nin uyguladığı toprak reformundan övgüyle söz ediyor.

Malema, daha önce de, Cumhurbaşkanı Zuma'nın tecavüzüne uğradığını söyleyen bir kadın hakkında, "hoş vakit geçirmiş" dediği için, "nefret söylemi"nden suçlu bulunmuştu.

Kendi partisi içinde başına buyruk biri olarak tanınan Malema, bu yılın başlarında şikayetin yüksek mahkemeye aktarılması sırasında, ANC'nin önde gelen isimleri kendisine arka çıkmıştı.(bbc türkçe)