Lee Myung-bak ve eşi Kim Yoon-ok, Erdoğan çiftini Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda çok sıcak karşıladı. Mavi Köşk'ün kapısında Başbakan'la kucaklaşan Güney Kore Cumhurbaş-kanı, 50 liderin katıldığı zirvede üç öğle yemeğinden birini de Erdoğan'a ayırdı.

Ziyaret sırasında önemli bir anlaşmaya da imza atıldı. Serbest Ticaret Anlaşması Ortak Deklarasyo-nu'nu Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ve G.Kore Ticaret Bakanı Park Tae-ho imzaladı. Uzakdoğu'da bir ilk özelliğini taşıyan deklarasyona göre 7 yıl içinde, sanayi ürünleri ticareti iki ülke arasında sıfır gümrükle yapılacak.

İmza töreninin ardından konuşan Erdoğan, bu anlaşmanın, iki ülkenin işadamları arasındaki mevcut ortaklığı güçlendirmek ve ileri götürmek açısından vazgeçilmez bir fırsat olduğuna dikkati çekti. Anlaşmanın mal noktasındaki ticaretin geliştirilmesinde büyük bir itici güç olacağını vurgulayan Erdoğan, Koreli çelik üreticisi Posco'nun Türkiye'de yatırım planladığını hatırlattı.

2011 sonu itibarıyla Türkiye-Güney Kore arasındaki ticaret hacminin 7 milyar dolar düzeyinde olduğunu belirten Erdoğan, "Bu bizim potansiyelimizi yansıtmıyor. İnanıyorum ki, atılan imzalarla bu rakam arzuladığımız seviyeye çıkacaktır. Özellikle enerji, savunma sanayii işbirliği, tarım, gemi inşa, motor sanayiinde müşterek yapabileceğimiz çok şeyler var. Bilişim teknolojisi alanında çok çok önemli adımları birlikte atmak mümkün. Bugüne kadar imzaladığımız serbest ticaret anlaşmalarının olumlu sonuçlarını çok açık bir şekilde gördük." dedi.

Anlaşma ile iki ülke yetkililerinin somut işbirliği alanları üzerine çalışmaları ve haziran ayında bu konuda yeni bir anlaşma yapılması karara bağlanıyor. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Nükleer Zirvesi için geldiği Seul'de liderlerle ikili görüşmelerde de bulundu.

Erdoğan, Güney Kore Cumhurbaşkanı ile yaptığı görüşmenin ardından Ürdün Kralı Abdullah, Şili Cumhurbaşkanı Sebastian Pinera ve Pakistan Başbakanı Yusuf Rıza Gilani de bir araya geldi. Erdoğan, daha sonra Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-moon, İtalya Başbakanı Mario Monti ve Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev ile de buluştu.

Suriye konusunun tüm görüşmelerin temel gündem maddesi olduğunu bildirildi. Görüşmelerde Başbakan Erdoğan'a Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun yanı sıra Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik, Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Hulusi Akar ve Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Müsteşarı Hakan Fidan ve Türkiye'nin Seul Büyükelçisi Mustafa Naci Sarıbaş eşlik etti.








ZAMAN