Gürcistan'da yargı reformu kapsamında bugün ilk kez jürili mahkemelere başlanıyor. Uygulama ilk aşamada sadece başkent Tiflis'te ve cinayet davalarıyla sınırlı kalacak.

Bundan böyle Tiflis'te cinayet suçlamasıyla mahkkemeye çıkarılan sanıklar karşılarında bir yargıç ve12 kişilik jüri heyeti bulacak.

İngiltere ya da ABD'deki mahkemelerin geleneksel jüri heyetini Gürcistan yargısında deneme girişimi, yaygın biçimde yolsuzluk suçlamalarına hedef olan Gürcü mahkemelerini modernize etme politikasının bir parçası.

Gürcistan Yüksek Mahkemesi başkanı Kote Kublaşvili, yeni sistemin toplumun yargıya olan güvenini ve hakimlerin bağımsızlığını artırmasını umduğunu söyledi.

Tiflis'teki BBC muhabiri, on yıl öncesine kadar yargıçların zaman zaman rüşvet almasının doğal karşılandığı Gürcistan'da artık buna kimsenin hoşgörü göstermediğini bildiriyor.

Jüri sistemi, yargıda önemli bir değişikliğe işaret ediyor.

Fakat bu yeni sistemle mahkemelerin daha şeffaf ve etkin çalışacağının garantisi olmadığını belirten insan hakları avukatı Giorgi Chkeidze, yargıçların ve mahkemelerin işleyişinin yakından takip edilmesi gerektiğini kaydetti.

Avukat Chkeidze, ''Jürinin bağımsız olacağına toplumun inanıp güvenmesi gerek, bunu sağlayacak adımlar atılmalı'' dedi.

Tiflis'te asılı renkli posterlerde yeni sistem halka anlatılıyor.

Ancak kimileri, jüri sisteminin ne kadar uygun olduğuna şüpheyle bakıyor.

Yeni sistemin muhalifleri, nüfusu 1 milyonun biraz üzerinde olan Tiflis'te çoğu kişinin birbirinden haberdar olduğunu, dolayısıyla jüri heyetini seçerken zorlanılacağını söylüyor.

Jüri sisteminde, heyetteki üyelerin sanığı tanımaması ve suçlu ya da suçsuz olduğu konusunda önyargısız yaklaşması kilit önem taşıyor.




BBC