Hakim ve savcıların cübbeleriyle adliye sarayları önünde yaptıkları gösterilere, avukatlar ve cezaevi çalışanları, hatta bazı polis memurları da destek verdi. Bu arada, Hakimler ve Savcılar Sendikası (USM), bugün hakim ve savcıların yaklaşık 170 mahkemede duruşmaya katılmadığını açıkladı. Fransa'da 200 mahkeme bulunuyor. Fransa'da son yapılan kamuoyu araştırması, seçmenlerin yüzde 65'inin hakim ve savcılara destek verdiğini ortaya koyuyor.

Sarkozy'nin yargıya müdahale eden açıklamalarını protesto eden hakim ve savcılar, dava sayısının katlanarak arttığını, ancak hükümetin kendilerine gerekli imkanları sağlamadığı görüşünde. Fransa'da hakim ve savcılar, hafta başından bu yana acil durumlar dışında duruşmalara girmiyor.
Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu, dün yaptığı açıklamayla Sarkozy'yi üstü kapalı eleştirmişti. Kurul anayasaya göre, Sarkozy'nin hata yapan hakim ve savcıları kendisinin cezalandıramayacağı uyarısında bulunmuştu.

Sarkozy, yargının gerçek sorunlarıyla ilgilenmek ve somut çözüm üretmek yerine, seçime yönelik popülist açıklamalar yapmakla suçlanıyor. Laetitia isimli bir kızın, daha önce 15 kez mahkum olmuş bir kişi tarafından kaçırılıp öldürülmesiyle ilgili konuşan Sarkozy, sürekli suç işleyen sabıkalıların, cezaevinden tahliye olmalarından sonra yeteri kadar iyi izlenmedikleri gerekçesiyle güvenlik güçlerini ve yargı mensuplarını sert bir şekilde eleştirmişti.

Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy, ''sürekli suç işleyen sabıkalıların izlenmesi konusunda, polis ve yargı sistemimiz iyi çalışmıyor'' diyerek tepkisini dile getirmişti.


AA