Hakim Muhammed'in gözaltına alınması ve tutuklanması emrini veren Maldivler'in eski Devlet Başkanı Muhammed Naşid de yaklaşık bir ay önce 13 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.

Tholath İbrahim, Naşid'in iktidarında ve hakim Muhammed'in gözaltına alındığı dönemde savunma bakanlığı görevindeydi. 

Mahkeme, eski savunma bakanının hakimin gözaltına alınması ve askeri eğitim için kullanılan bir adada tutulmasında eski Devlet Başkanı Naşid'e yardım ettiğine karar verdi. 

Maldivler'de Mamun Abdül Gayyum'un 30 yıllık dikta iktidarını sona erdirerek 2008 yılında devlet başkanı seçilen Muhammed Naşid'in hapisle cezalandırılması, uluslararası toplum tarafından eleştirilmiş ve olayın ülkede demokratik geçiş sürecine gölge düşürdüğü yorumları yapılmıştı. 

Muhammed Naşid, hakim Abdulla Muhammed'in gözaltına alınmasına karşı düzenlenen ve haftalarca süren gösterilerin ardından 2012 yılında görevinden ayrılmıştı. Maldivler'de bir yıl sonra yapılan seçimlerde Mamun Abdül Gayyum'un üvey erkek kardeşi Yemin Abdül Gayyum yönetime gelmişti. 

Muhalifler, hakimin gözaltına alınmasıyla ilgili davanın, Muhammed Naşid'in 2018 yılında yapılacak devlet başkanlığı seçiminde olası adaylığının önünü kesme amacı taşıdığını savunuyor. 

Maldivler'de yargı mensuplarının yaygın biçimde Abdül Gayyum ailesine sadık kaldığı, hakimlerin vasıfsız olduğu ve yasaların güncel olmadığı düşünülüyor.