Seyit Arslan Viyana 
 
Romanya Anayasa Mahkemesi Başkanı Augustin Zegrean, Avrupa Birliği Komisyonu, Avrupa Konseyi ve Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Komisyonu'na Başbakan Victor Ponta'nın mahkemenin kararlarına karıştığını bildiren bir mektup yolladı. 

Mahkeme hâkimlerinin ve ailelerin ciddi tehditler aldıklarını ifade eden Zegrean, üzerlerindeki siyasi baskının kaldırılması için yardım istedi. Zegrean, hâkimlerden birinin yoğun baskıdan dolayı cumhurbaşkanının görevine devam edip etmemesi hakkında yapılan referandumun geçerliliğini belirleyecek oylamaya katılmak istemediğini belirtti. AB Adalet Komiseri Viviane Reding, konuya ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, Komisyon'un Anayasa Mahkemesi'ne yapılan baskıyı yakından ve büyük bir endişe ile takip ettiğini söyledi. Açıklamada Komisyon'un hukuk devletine saygı ve Romanya'da hukukun bağımsızlığının garanti altına alınması konusunda kararlı olduğunun altı çizildi. 

Anayasa Mahkemesi'nin üzerindeki baskının en büyük nedeni, mahkemenin 31 Ağustos'ta Cumhurbaşkanı Traian Basescu ile ilgili referandumun geçerliliği konusundaki vereceği karar. Katılımın yüzde 50'nin altında kalması nedeniyle geçersiz ilan edilen referandumda, seçmen listelerine yapılan itirazları karara bağlayacak yüksek mahkeme Basescu ile Ponta'nın güç mücadelesinin ortasında kaldı. Yarı başkanlık sistemiyle yönetilen Romanya'da Cumhurbaşkanı Basescu 'demokrasiyi kötüye kullanma' ve 'halkı fakirleştirme' iddialarıyla görevden uzaklaştırılmak istenmişti. (Zaman)