Kudüs'teki İbrani Üniversitesi'nden verilen bilgiye göre, İsrail'in kuzeyinde Hazor'da yapılan kazılarda ortaya çıkarılan belge, MÖ 18-17. yüzyıllarda Bronz Çağı'nın ortalarında, Akat çivi yazısıyla yazılmış.

Tabletin bulunan parçaları üzerindeki yazılar, köleler ile efendileri arasındaki kuralları içeriyor.
Bu haliyle belgenin MÖ 18. yüzyılda Babil Kralı Hammurabi'nin kanunlarının yazılı olduğu ve yaklaşık 100 yıl önce bugünkü İran topraklarında ortaya çıkarılan kil tabletle benzerlikler taşıdığı da vurgulandı.

Hammurabi kanunları, insanlık tarihinin bilinen ilk yazılı kurallarını oluşturuyor.
Hazor tabletinde öngörülen cezaların da Eski Ahit'tekiler gibi "dişe diş" felsefesini yansıttığı kaydedildi.

İbrani Üniversitesi Arkeoloji Enstitüsü'nden Prof. Wayne Horowitz yönetimindeki uzmanlar, tablet parçaları üzerinde "efendi", "köle" ve büyük olasılıkla "diş" anlamına gelen bir sözcük belirlediler.

Prof. Horowitz, tabletlerin o çağda bir yazman okulunun bulunduğu bilinen Hazor'da mı yazılmış olduğunu, yoksa başka bir yerden mi getirildiğinin henüz açıklık kazanmadığını kaydetti.

Ancak Hazor'daki bu son bulgunun, Hammurabi kanunları ile Eski Ahit kuralları arasındaki olası bir bağlantının araştırılması gereğini akla getirdiği ifade ediliyor.

Hazor'da daha önce bulunan tabletler insan ve malların gönderilmesiyle ilgili konuları, bir kadınla ilgili hukuki bir uyuşmazlığı ve çarpım tablolarını içeriyor.






AA