Stephen Slevin 2005 yılında ABD’nin New Mexico eyaletinde alkollü araba kullanmaktan gözaltına alındı. Arkadaşının arabasını kullandığı için Slevin’in aracı çaldığından şüphelenildi. Slevin mahkemeye çıkarılmadan Dona Ana County hapishanesinde 22 ay tutuklu kaldı.
 
Amerikan medyası daha sonra onu ‘unutulan mahkûm’ diye tanımladı.
 
Avukat tutamayan Stephen Slevin kısa sürede panik atak hastalığına yakalandı, gece uyku sorunu yaşadı. Banyo yapamayan, depresyon geçiren Stephen Slevin bir televizyon kanalında, durumu kötüye gittiği halde gardiyanların yanından geçip gittiğini hiç yardım etmediklerini anlattı. Amerikalı mahkûmun diş sağlığı da bozuldu hatta ilgilenilmeyince ağrıyan iltihaplı dişini kendi çekti. Amerikalı mağdur hapisten çıktığında kilo vermiş, saçı sakalına karışmış haldeydi.
 
Alkollü araba kullanmaktan gözaltına alınan Stephen Slevin’in nihayet 2007 yılında görülen davası düştü. Bu kez serbest kalan Slevin avukat tutup, bölge idaresine dava açtı ve kendisine 22 milyon dolar tazminat ödenmesine karar verildi. Bölge yönetimi temyize gitse de Slevin sonunda 15,5 milyon doların sahibi oldu. Ancak 22 ay hapis yatan mağdur paraya sevinemedi. Çünkü post travmatik stres bozukluğu olan Stephen Slevin akciğer kanseriyle mücadele ediyor.
 
Slevin, davayı para için açmadığını, hapishanedeki tutuklulara insanlık onuruna uygun davranılması için bir mesaj vermek istediğini söyledi.



DW Türkçe