(CNN TÜRK) -- Khodorkovsky, bir zamanlar Rusya'nın en güçlü adamlarından biriydi; 2005'ten bu yana hapiste.

Tam da hapis cezasını doldurmak üzereyken, ikinci bir suçlayamayla hakim karşısına çıktı. İkinci kez suçlu bulundu.

Bir zamanlar Rusya'nın en büyük petrol şirketi olan Yukos'un sahibi olan Mihail Khodorkovksy, en az 6 yıl daha demir parmaklıklar arkasında kalacak.

Dünya kamuoyu onun hikayesini dikkatle izliyor, çünkü Khodorkovksi davası Rusya'da siyasetin, iş dünyasını nasıl kontrol altına almak istediğinin, bunun için neler yapabileceğinin örneği olarak görülüyor.

Bu noktaya nasıl geldi?

Mihail Khodorkovsky, Yukos Holding'i 90'lı yıllardaki özelleştirme dalgasında satın aldı. 2000'lerin başında şirket, Rusya'nın en büyük petrol şirketi haline geldi.

Khodorkosvky, o dönemde devlet başkanı Vladimir Putin'in muhaliflerini desteklemeye başladı, siyasete atılma sinyalleri verdi.

2002'de Yukos'a dair ilk vergi davaları açıldı. Vergilerin eksik ödendiği gerekçesiyle, holdinge el konuldu, Yukos parçalandı ve kamulaştırıldı.

Sahibi, vergi kaçakçılığından demir parmaklıklar arkasında gönderildi. Mihail Khodorkosvky'nin hapis cezası Ekim 2011'de dolacaktı.

Ama savcılık, ikinci bir suçlamayla gitti mahkemeye. Khodorkovsky ve ortağı, 2003 öncesinde Yukos'un ürettiği petrolün neredeyse tamamını çalmakla suçlandı.

Haklarında 14'er yıl hapis cezası istendi ve mahkeme o davanın ikinci duruşmasında işadamlarını suçlu buldu.

Rusya'da "hukuk devletinin testi" davası

Kararın tamamının okunması birkaç gün alacak. Ancak Khodorkovsky'nin en az 2017'ye kadar hapiste kalması bekleniyor.

İşadamı duruşmada yargıçlara, "Sadece benim değil tüm Rusya vatandaşlarının kaderi elinizde" diye seslendi.

Yandaşları, mahkeme kapısının önünde eksi 5 derece soğukta "özgürlük" sloganlarıyla eylem düzenledi. Duruşma sonunda, 20 eylemci gözaltına alındı.

Ve Khodorkovsky, duruşmaya geldiği cezaevi aracıyla ve önünde altı yıl daha uzayan hapis süresiyle, demir parmaklıklar arkasına geri döndü.