El Haşimi, kendisine yöneltilen suçlama ve tutuklama kararıyla ilgili olarak Erbil'de basın toplantısı düzenledi.

Tarık El Haşimi, cumhurbaşkanı yardımcısı olarak dokunulmazlığı bulunmadığını belirterek, Savunma Bakanlığı'na bağlı istihbarat biriminin 54. tümeni tarafından yapılan soruşturmada toplanan delillerin ne zaman toplandığı sorusunu yöneltti.

Delillerin toplanmasında çok zaman harcanması gerektiğini, korumaların ifadelerinden büyük şüphe duyduğunu ifade eden El Haşimi, Irak Yüksek Yargı Konseyi'nden konuyla ilgili tam zamanlı soruşturma yapmasını talep etti.

El Haşimi, soruşturmanın yargı tarafından yapılmadığına, Irak Yüksek Yargı Konseyi'nin 54. tümenin soruşturmasına güvendiğine dikkati çekerek, adaletin güvence altına alınması için davanın, Irak'ın kuzeyindeki bölgesel yönetiminin kontrolündeki mahkemelere taşınmasını istedi.

Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı ayrıca Arap Birliği temsilcileri ve Irakbarosunun yapılan soruşturmanın başarılı olması için soruşturmada hazır bulunmasını gerektiğini söyledi.

El Haşimi, "Yargının son sözü söylemesi için yargı önünde durmaya hazırım. Bu suçlamalardan bazıları, 2006 ve 2007 yıllarına ait ise yargı neden bu zamana kadar sustu. Neden bugün ve ABD güçlerinin ülkeden ayrıldığı sırada bu suçlamalar yöneltildi" diye konuştu.

Kendisinin, Irak Başbakanı Nuri El Maliki'nin hep yanında durduğunu,2008'de milis kuvvetlere ve silahlı örgütlere karşı mücadelede Maliki'ye destek verdiğini hatırlatan El Haşimi, ailesinden 2 kişiyi kurban verdiğini söyledi, bürosunun ve korumalarının bu tür işlere karışmasının mümkün olmadığını savundu.

El Haşimi, kendisine yöneltilen suçlamaların, ülkede federalizmin uygulanması konusunda Ulusal İttifak'ın (Şii ittifakı) içinde büyük sorunlar olduğuna işaret ettiğini ifade ederek, "Şiddet ve terör eylemlerine bulaşanlardan bazıları, hükümet ve güvenlik birimlerine bağlı kişiler ve bu konuda kanıtlarımız var. Wikileaks bunları açıkladı" dedi.

Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı, Irak parlamentosunun bu bilgiler doğrultusunda harekete geçmesi gerektiğini, bugün kendisi yarın ise başkabirilerinin hedef olabileceğini belirterek, evinin sebepsiz yere ve uyarıyapılmadan kuşatıldığını kaydetti.

El Haşimi, evinin kuşatılması konusunda Cumhurbaşkanı Celal Talabani'yi aradığını ve kendisine durumu ilettiğini ifade ederek, Talabani'nin sonrasındakendisini arayarak, "Maliki, bana Haşimi'nin evine bir tek asker bile girmeyecektir" dediğini aktardı.

Siyasi itibarını düşürmek ve kendisi zor durumda bırakmak istediklerini belirten El Haşimi, "Şiddet ve teröre karşı mücadelede kanun ve yargıdan yanayım. Hep yanında oldum. Dün akşam saat 21:00'de evime baskın düzenlendi. Baskın gece 01:30'a kadar sürdü. Kapılar kırıldı, bilgisayarlar alındı. Bu bana karşı yapılan bir senaryodan ibarettir. 8 yıl ülkem için verdiğim hizmetin karşılığı bu mudur?"diye konuştu.

El Haşimi, yaşanan durumun insan hakları açısından Irak'a kara bir leke sürdüğünü belirtirken, Bağdat'a dönüp dönmeyeceği yönündeki soruya, "Evimde durum normale döndüğü zaman görevimin başına döneceğim" yanıtını verdi.

"Demokrasi nerede?"

Tarık El Haşimi, ABD Başkanı Barack Obama'nın Irak'a demokrasinin geldiği yönündeki açıklamasına atıfta bulunarak, "Ben Cumhurbaşkanı yardımcısıyım, evim kuşatma altında. Ben birşey yapamıyorsam demokrasi nerededir?" dedi.

Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Tarık El Haşimi, sergilemiş oldukları tutumdan dolayı Irak'ın kuzeyindeki bölgesel yönetimin başkanı Mesud Barzani'yeve Cumhurbaşkanı Celal Talabani'ye minnettar olduğunu sözlerine ekledi.