Hollanda Senatosu’nun hayvanların uyuşturulmadan kesiminin yasaklanmasını öngören yasa tasarısını büyük oy farkıyla reddetmesi bu ülkedeki Müslüman ve Yahudi toplumunda memnuniyetle karşılandı. İki toplumun temsilcilerinin yaptığı ortak lobi çalışması, Senato kararında etkili oldu. 

Hollanda kamuoyunda "helal kesim yasağı" olarak da bilinen yasa önerisi geçtiğimiz yıl parlamentonun alt kanadı Temsilciler Meclisi’nde kabul edilmişti. Müslüman ve Yahudi toplumun yoğun lobi faaliyetleri sonrasında "helal kesim yasağı" yasa tasarısını Hollanda senatosu reddetti. 

'BİR MİLYON MÜSLÜMAN ETKİLENECEKTİ' 
Senato kararının Hollanda’daki Müslümanlar ve Yahudiler için bir başarı ve milat olduğunu belirten Rotterdam İslam Üniversitesi (IUR) İlahiyat Fakültesi Dekanı Doç. Dr. Özcan Hıdır, "Neresinden bakarsanız bakın söz konusu öneri Hollanda’da yaşayan bir milyon Müslüman ile 40 bin Yahudinin hakkını, hayvan hakkına feda etmek isteyen bir yasa hüviyeti taşıyordu" dedi. 

Müslüman ve Yahudi kuruluşlarının olaya sahip çıkmaları ve ortak deklarasyonla etkin bir lobi yapmalarının senatörler üzerinde etkili olduğunu kaydeden Hıdır, "Yasanın Yahudilerin en hassas oldukları 'koşer' konusunu ihlal ediyor olması, Müslümanların oldukça lehine olmuştur. Zira bu yasa sadece Müslümanları ilgilendiriyor olsaydı, öyle zannediyorum ki, Senato'da reddedilmezdi" diye konuştu. 

'TOPLUMSAL SORUNLARA YOL AÇACAKTI' 
Senato kararının büyük oy farkıyla alınmasının kendilerini oldukça memnun ettiğini belirten Hollanda Yahudi Cematleri Kuruluşu sözcüsü Roben Vis, "Yasa kabul edilmiş olsaydı uzun yıllardır yaşadığımız Hollanda’da toplumsal sorunlara yol açacaktı, birçok problemle karşılaşacaktık" dedi. 





ntvmsnbc ve Ajanslar