Örgütün yayımladığı raporda, "Uluslararası Af Örgütü'nün elde ettiği bilgiler, tüm tarafların uluslararası hukuk açısından suç işlediklerini, özellikle de savaş suçu ve insanlığa karşı suç işlediklerini gösteriyor" denildi.

Fildişi Kıyısı yetkililerine göre, krizden doğan şiddet eylemleri yüzünden yaklaşık 3000 kişi öldü, bir milyon kişi de yerlerinden oldu.

Raporda, özellikle mart ayı sonunda Duekue bölgesinde meydana gelen katliam, insan avı ve tecavüz olaylarının kurbanları ve görgü tanıklarının anlattıklarına yer veriliyor.

Af Örgütü, "Gbagbo'nun tutuklanmasından beri, Uattara'ya bağlı güçler ve bu güçlere bağlı savaşan silahlı unsurların işlediği çok ciddi insan hakları ihlallerinin, Gbagbo yandaşları olarak kabul edilen etnik gruplara mensup insanların saldırıların hedefi olmaya devam ettiğini gösterdiğini" belirtti.

Duekue'de bu güçler tarafından "etnik ve siyasi nedenlerle öldürülen yüzlerce kişi olduğu" belirtilen raporda, "öldürülmeden önce bu kişilerden isimlerini söylemeleri ve kimlik kartlarını göstermelerinin istendiği, bazı cesetlerin yanında kimlik kartları bulunduğu" kaydedildi.

Ülkedeki BM güçlerinin "etkisizliği"nin de eleştirildiği raporda, Müslüman oldukları gerekçesiyle canlı canlı yakılan kişileri gören görgü tanıklarına dayanarak da, "geçen yılın aralık ayından bu yana Laurent Gbagbo'ya bağlı güçlerin de savaş suçu ve insanlığa karşı suç işledikleri" belirtildi.

Af Örgütü, Devlet Başkanı Alassane Ouattara'nın "diyalog, hakikat ve uzlaşma" komisyonu kurma sözü vermesini ve Uluslararası Ceza Mahkemesi'nden özellikle batı bölgesindeki katliamları soruşturması yönünde talepte bulunmasını da memnunlukla karşıladı.


AA