BELÇİKA’da 2008’de çıkan bir kanunla camilerin resmi olarak tanınmasının gündeme geldiğini anımsatan Yıldız, uygulamayla, tanınan camilerin elektrik, su ve temel giderleri için ödenekten faydalandığını, tanınan camilerin büyüklüğüne ve ibadet eden kişi sayısına göre yıllık bütçe ayarlaması yapıldığını söyledi. Resmi olarak tanınan camilere yıllık 30-40 bin euro civarında yardım verildiğine dikkati çeken Yıldız, yaşananlarla ilgili şunları söyledi:

DESTEK ALMADAN YAPILDI
“Flaman bölgesi İçişleri Bakanı Homans, kararıyla, Fatih Camisi’nden bu desteği geri çekmek istiyor. Bu bize bir ceza gibi. Yani, ‘Siz böyle yaparsanız biz de yardımı keseriz’ demek istiyorlar. Belçika’da camiler Müslümanların desteğiyle bu noktaya ulaştı. Belçika hükümetinin sağladığı mali desteğin son bulmasıyla camiler kapanmaz. Hükümet tarafından tanınmış camilere Türkiye’den imam gelmesi daha kolay.

Bizim asıl derdimiz bu. Yoksa tanınırlığımızı iptal etmiş, bize para vermemiş çok önemli değil. Buradaki 8 bin kişilik Müslüman toplumu bu zamana kadar camimizi muhtaç bırakmadılar, bundan sonra da bırakmayacaklarından eminiz. Cami kompleksinin inşası 1991’de başladı, Belçika hükümeti tarafından konulan bazı engeller nedeniyle ancak 1994’te tamamlandı. Belçika’daki en büyük Türk camisi olan Fatih Camisi’nin prestij ve imajının etkilenmesinden üzüntü duyuyoruz. Bakan bize desteğini çekti diye yıkılmayız. Aksine daha da ileri gideriz, geri kalmayız.”

KAPIMIZ HERKESE AÇIK
“Bakan Homans’a Bu şekilde kağıt üzerinden diyalog yürütemeyeceğimizi, konuyu yüz yüze görüşmek gerektiğini ilettik. Ne istediğini bize direkt söylemesi gerekiyor. Görüşme talebimizi kabul etmezse, kötü niyet olduğunu açıkça anlayacağız. 15 Temmuz’daki başarısız darbe girişimi sonrasında bölgede yaşayan Türkler bir araya gelerek FETÖ’nün Beringen’deki kuruluşu önünde protesto gösterisi yaptı. Bu süreç de böyle başladı. Bizim camimizin kapıları herkese açık. Biz, ibadet etmek isteyen kimseye camimizin kapılarını kapatmadık ve tacizde bulunmadık. Birkaç kişinin şikayetiyle caminin tanınırlığını iptal etmek bu kadar kolay olmamalı.”

60 YILDIR BELÇİKA’DAYIZ
“Bizi kendilerince köşeye sıkıştırmaya çalışıyorlar. Biz 60 yıldır buradayız. Bizi en çok üzen buradaki cemaatimizin tedirgin olması. Bu karar, insanlar üzerinde baskı oluşturuyor. Belçika hükümeti bize dayatmalarla bu sorunu çözümsüzlüğe iterse, buradaki insanlarımız üzülür. Aşırı sağcı Yeni Flaman İttifakı (N-VA) Partisinden olan Homans, Belçika’da gelecek yıl yapılacak yerel seçimlerde oy toplamak için bu girişimde bulunmuş olabilir.”

HÜKÜMET KARARI ALINMASI GEREKİR
Belçika Diyanet Vakfı da konuyla bir açıklama yaptı. Fatih Camisi’nin tanınırlılığının iptal edilmesinin üzüntü verici olduğu belirtilen açıklamada, şöyle denildi: “Diğer camilerimizin de tanınmasını beklerken bu karar bizde daha büyük bir hayal kırıklığı meydana getirmiştir. Bir caminin tanınması hükümet kararı ile gerçekleştiğine göre, hukuk devleti ilkesi gereği bu tanınmışlığın iptalinin de hükümet kararıyla olması gerekir.”


Hürriyet