Ölümler Hindistan’ın Çattişgarh eyaletinde devlet tarafından işletilen iki aile planlaması sağlık merkezinde gerçekleşti.

Doktor RK Gupta ve asistanı Cumartesi ve Pazar günü iki değişik merkezde 130 kadın üzerinde kısırlaştırma ameliyatı uygulamıştı.

Bilaspur’daki merkezde 14 kadın ve diğer merkezde de bir kadın ölürken, hastaneye yatırılan 90 kadından çoğunun durumu kritik.

Ülkede protesto gösterileri başladı, eyalet yönetimi soruşturma başlattı.

Daha önce rekor sayıda kısırlaştırma ameliyatı gerçekleştirdiği için eyalet yönetimi tarafından adına ziyafet verilen Doktor Gupta, Cumartesi günü yaşanan ölümlerden sonra işten uzaklaştırıldı. Doktorun bugün hakim karşısına çıkması bekleniyor.

Eyalet yasalarına göre, bir cerrah bir günde en fazla 35 ameliyat yapabilir. Dr. Gupta'nın Çalışma tutanaklarında ise merkezlerden birinde beş saat içinde 83 kadının ameliyat edildiği yazıyor.

Yerel muhabirler, ameliyattan sonra hastaneye kaldırılan kadınların devamlı olarak kustuğunu ve tansiyonlarında ani düşüşler yaşandığını kaydetti.



Sağlık görevlileri 'biz yapmadık' diyor

Yerel sağlık görevlileri ölümlerle ilgili hiçbir sorumluluk kabul etmiyor, ama bazı çalışanların iddialarına göre yetkililer, sağlık ekiplerinin üzerinde kısa zaman içinde çok fazla ameliyat yapmaları için baskı kuruyor.

Eyalet Sağlık Başkanı Amar Aggarwal’ın BBC Hintçe Servisi’ne yaptığı açıklamaya göre, eyalet yönetimi ameliyatlarda kullanılan altı ilaçla ilgili araştırma başlattı, ve sonuç bekliyor.

Bu tür sağlık merkezleri genellikle kısırlaştırma ameliyatları için kullanılıyor ve bazı eyaletlerde sağlık görevlileri kısırlaştırmak için getirdikleri kişi başına ödeme alıyor.

Ameliyat edilenlerin büyük çoğunluğunu kadınlardan oluşuyor. Çoğu yoksul olan bu kadınlar, kısırlaştırılmak için devletten para alıyorlar.

Kısırlaştırma Hindistan'da hızlı artan nüfusa karşı devletin uyguladığı bir aile planlaması politikası.