2000-2005 yıllarında Manhattan Savcı Yardımcısı olarak görev yaptı. Ardından bir hukuk firmasına ortak olabilecekken, Demokrat senatör Charles Schumer için çalışmaya başladı. Senatonun Hukuk Komitesi’nde görevli olan Schumer, “AP’ye haber olacak” sorularıyla ünlüydü ve soruları Bharara hazırlıyordu. Yıldızının parlaması ise şimdiki FBI direktörü James Coley’in itirafıyla, Bush yönetiminin hukuk dışı bulunan istihbarat programını kabul ettirmek için yoğun bakımdaki başsavcıya baskı yaptığını ortaya çıkarmasıyla oldu.

 Oğluyla Türk yemeği

İki yıl sonra Barack Obama başkan seçildiğinde, Schumer Bharara’yı New York Güney Bölge Başsavcılığı’na atamasını tavsiye etti. Profesyonel anlamda seleflerinden farksız, tarz olaraksa bambaşka olan Bharara, kapalı kutu olarak bilinen başsavcılığı medyaya dost hâle getirirken, meslektaşlarıyla dayanışmaya da büyük önem verdi. Güney Bölge’nin hukuk çevrelerinde ‘özerk bölge’ olarak anılmasına ve ‘kendi dış politikasını güttüğüne’ dair şakalara yol açan bağımsızlık geleneğinden faydalanmayı da bildi. 17-25 Aralık yolsuzluk dosyasının kilit ismi İranlı-Türk işadamı Rıza Sarraf’ı tutuklatması, bu geleneğin devamı olarak görüldü. Twitter’dan teklif edilen halıları ve lokumları reddetse de, oğlunu Türk lokantasında yemeğe götürdü.

 Hindistan’dan Harvard’a

Avukat eşi Dalya ve 3 çocuğuyla Westchester’da yaşayan Bharara’nın aile kökenleri, bu pozisyondaki bir hukukçu için alışılmadık. Annesi ve babası, sonradan Pakistan olacak topraklarda doğmuş. Sih babasının 13, Hindu annesinin 7 kardeşi varmış. Preet’in doğmasından sonra doktor babasına burs çıkınca ABD’ye taşınmışlar. Bharara “Babamız doktor olmamızı istiyordu” diyor. Ancak kimyası felaketmiş. Lisede biraz da bu vesiyeleyle kesin olarak hukukta karar kılmış.

 Springsteen hayranı

Sıkı bir Bruce Springsteen hayranı olarak ünlü sanatçının yaklaşık 30 konserini izlemiş. “Eşim bunu söylememden hoşlanmıyor ama derslere pek gitmezdim” diyen Bharara, örnek duruşmaları ise hiç kaçırmadığını anlatıyor. New York Güney Bölge Başsavcılığı’nı da o günlerde gözüne kestirmiş. Kardeşi Vinit dise girişimci olmayı seçmiş. Çocuk bezi sattığı diapers.com sitesini 545 milyon dolara Amazon’a satınca, başsavcı ağabeyine havasını da atmış.

 
‘Konuşan iddianame’

Ocak 2015’te New York eyalet meclisi sözcüsü Sheldon Silver’ı yolsuzluktan tutuklatan Bharara, yaptığı hararetli konuşmalarla dikkat çekiyor. New Yorker bu durumu son yıllarda duruşmaların yerini uzlaşmaların almasına bağlıyor. Savcılar artık kendilerini mahkemede gösterme imkanı bulamıyor. Bharara’nın ofisi biraz da bu nedenle ‘konuşan iddianame’ denilen uzun ve ayrıntılı iddianameler hazırlamasıyla tanınıyor. Bu metinleri “sinir bozucu” bulan savunma avukatı Henry Mazurek “Preet’in öncekilerden çok daha siyasi bir ofis kurduğundan edişeleniyorum. Zanlılar böyle ayrıntılı suçlanınca devletle baş edemeyeceklerini düşünüyor” diyor.

 
Kanıt yoksa aklıyor

Bharara ise suç içeren eylemleri kamuoyuna yansıtmanın görevi olduğuna inanıyor: “Benim görevim New York eyaletinde yolsuzluğu sona erdirmek için 10 maddelik bir liste hazırlamak değil. İnsanları hapse atmaya başladığınızda, insanlar daha iyi bir hükümet olabileceği gerçeğine uyanıyor.” Buna karşın Bharara, suçsuz olanları aklamayı da görev biliyor. New York Valisi Andrew Cuomo aleyhine yeterince kanıt bulamadığı için soruşturmayı kapattığını açıklaması buna son örnek. Eski yardımcısı Rich Zabel, içerden bilgiye dayalı ticaret soruşturmalarıyla Wall Street’te deprem yaratan Bharara için “Preet çok yoğun bir adamdır ve çok öfkelenebilir” diyor.

 
Adalet Bakanı olabilir

Nitekim Bharara, yolsuzluk dosyalarını henüz rafa kaldırmış değil. Eyalet başkenti Albany’de çıktığı bir günlük zafer turu da bunu gösteriyor. Güne New York Belediye Başkanları Konferansı’nda yaptığı siyasi yolsuzluk konuşmasıyla başlayan Bharara, gün sonunda iyi yönetim aktivistlerinin toplantısına katılmıştı. 2018 seçimlerinde valiye rakip olup olmayacağı sorularına gülümseyerek “Seçimlere katılmak için doğmadım” dedi. Ancak gelecek başkanın Demokratlardan seçilmesi halinde Adalet Bakanlığı’na atanması bir hayli olası. Zira Comey’in ifadesiyle Bharara “aynı anda inanılmaz zeki, prensipli, bağımsız ve komik olmayı başarıyor.”

Cumhuriyet