İktidarın büyük ortağı Liberal Partili (VVD) iki ismin, Müsteşar Teeven’in, 2001 yılında savcı olarak görev yaparken, bir uyuşturucu baronuyla varılan anlaşma hakkında meclise yanıltıcı bilgiler verdikleri için istifa ettikleri bildirildi.

Bakanlık, uyuşturucu baronuna, Teeven’in savcılık döneminde yapılan anlaşma kapsamında bankadaki hesabından 1 milyon 250 bin gulden iade edildiğini açıklamış, ancak daha sonra bu meblağın 4 milyon 700 bin gulden olduğu ortaya çıkmıştı. 

Opstelten, Adalet Bakanlığı’nın, söz konusu miktarın 4 milyon 700 bin gulden olduğuna ilişkin belgenin bulunduğunu açıklamasından sonra düzenlediği basın toplantısında, Kral Willem Alexander’a istifasını sunduğunu duyurdu.

VVD lideri ve Başbakan Mark Rutte, istifaları anlayışla karşıladığını kaydederek, “Karara saygı duymaktan başka yapacağım bir şey yok” yorumunda bulundu.

Adalet Bakanlığı’na 18 Mart’ta yapılacak eyalet meclisi seçimlerine kadar İskan ve Kamu Hizmetleri Bakanı Stef Blok’un vekalet edeceği, yeni ismin seçimden sonra belirleneceği belirtildi.

Eyalet seçimlerine bir hafta kala ortaya çıkan istifa krizinin hükümeti olumsuz etkileyebileceği kaydediliyor. Hollanda’da senato üyeleri eyalet meclisleri tarafından belirlendiği için söz konusu seçim hükümetin geleceğini yakından ilgilendiriyor.

Halen senatoda azınlıkta bulunan koalisyon ortaklarının 18 Mart’tan sonra çoğunluğu elde edememesi halinde, ülkede erken genel seçimin gündeme gelebileceği yorumu yapılıyor.