Habertürk'ten Ünal Öztürk'ün haberine göre; Kruif, 13 yıldır orduya hizmet veren onbaşının ordudan atılmak istenmesine, “İnanılır gibi değil, bunun makul bir izahı yok” diyerek tepki gösterdi. Savunma bakanlığından yapılan açıklamada ise “kişilerin milliyetinin sorun olmadığı” ve “yasal süreçlerin yerine getirildiği” dile getirildi.

BODRUM’DA TANIŞTILAR

Hollanda basını, soyadları açıklanmayan Onbaşı Yvette ile iktisat mezunu Türk sevgilisi barmen Mehmet’in 2012’de Bodrum’da tanıştığını ve ertesi yıl Hollanda’da birlikte yaşamaya başladıklarını yazdı. Onbaşı Yvette, Algemeen Dagblad Gazetesi’ne o günleri “Babam Mehmet’i çok sevdi ve 5 yıl oturma izni almasına yardım etti. Mesafe, kültür farklılıkları beni bir hayli korkutmuştu. Tatil aşkı olarak kalır sandım başlangıçta, ama kısa sürede bu düşüncenin ne kadar yanlış olduğunu anladım” diye anlattı. Habere göre sonrası şöyle gelişti:

16 Aralık 2013’te Hollanda Savunma Bakanlığı Onbaşı Yvette’e bir mektup gönderip “temiz kâğıdının iptal edildiğini” bildirdi. Bu mektup, Yvette’in istihbarat açısından “sakıncalı” kişiler arasına girdiğini gösteriyordu. Kısa süre sonra da komutanı Yvette’i çağırdı ve “İşin tehlikede” dedi. Komutanları güvenilirliğinden kuşku duymadıkları Yvette’in hemen ordudan atılmasına engel oldu. Ancak çalıştığı NATO üssündeki binalara “yanında biri olmadan” girmesi yasaklandı, NATO bilgisayarlarına giriş izni iptal edildi. Hollanda Ordu Mensupları Sendikası, Yvette’e Mehmet’ten ayrılmasını önerdi ama o “Kime aşık olacağımı başkaları belirleyemez” diyerek bu öneriyi reddetti. Gazete, Onbaşı Yvette’in “Her şey bir anda başıma yıkıldı sanki. İşimi kaybedecek miydim? Kaybedersem gelirim olmayacağı için Mehmet de Türkiye’ye dönmek zorunda kalacaktı. Sadece âşık olduğum için bunları yaşadığıma inanamıyordum. İşimi de Mehmet’i de seviyorum” açıklamasına da yer verdiği haberinde, genç askerin “Türkiye bir NATO ülkesi. İstihbarat birimlerinin bu çerçevede erkek arkadaşım hakkında bilgi edinmeleri gerekir” dediğini aktardı. Yvette’in avukatı Michael Ruperti ise “Türkiye ile sürekli organize suç örgütleri, cihatçılar hakkında bilgi alışverişinde bulunuyoruz. Ama Hollanda şimdi kalkıp ‘Türkiye’ye güvenmiyoruz’ diyor” dedi.

TÜRKİYE İLE ANLAŞMA YOK

Hollanda, casusluğun önüne geçmek için 2013’te çıkardığı yasa ile askerlerin birlikte olduğu kişilerin “istihbarat toplanabilir” ülkeden olması kısıtlaması getirdi. Hollanda Askeri İstihbarat ve Güvenlik Teşkilatı’nın (MIVD) istihbarat değişim anlaşması imzalamadığı ülke vatandaşlarıyla ilişki kuran askerlerin sözleşmelerine son verilebiliyor. MIVD’nin Türkiye ile anlaşması yok. 2013’te bir asker, eşi Türk olduğu için ordudan atılmış, kadın hakkında istihbarat toplanamaması gerekçe gösterilmişti.