Hollanda Türkiyeli İşçiler Birliği (HTİB), Avrupa Akdeniz Göç ve Gelişmeler Merkezi (EMECMO), Türk Danışma ve Eğitim Vakfı (SIOT) adına Türk hukukçular Fadime Kılıç ile Nazmi Türkkol tarafından bir süredir hazırlıkları sürdürülen davaya Hollanda genelinde çok sayıda sivil toplum kuruluşu da destek verdi.

50 BİN SEMBOLİK İMZA MAHKEMEYE GÖSTERİLDİ

Lahey Mahkemesi'ne son bir ay içerisinde sivil toplum örgütleri tarafından toplanılan 50 bin imza da sembolik olarak gösterildi. Yaklaşık iki saat süren anadil davası duruşmasında mahkeme başkanı anadilde eğitimin neden gerekliliği konusunda avukat Nazmi Türkkol ve Fadime Kılıç'tan bilgi aldı. 

Lahey’de görülen davada avukat Fadime Kılıç ve Nazmi Türkkol mahkemeye sundukları dilekçede uluslararası sözleşmelerde ve Hollanda mevzuatında anadil eğitiminin bir hak olarak tanındığına dikkat çekti

Mahkeme Başkanı daha sonra Hollanda Eğitim Bakanlığı’nın savunmasının dinledi. Bakanlığın 18 sayfalık savunmasında "Yeterli sayıda uzman öğretmen bulunamaması ve anadil eğitiminin entegrasyonu engellemesi, anadil eğitiminin kaldırılmasında en önemli nedendir. Anadil eğitimi için sağlanan devlet yardımı bu nedenle 2004 yılından itibaren kesilmiştir." ifadeleri kullanılıyor.

Kararın13 Kasım'da açıklanacağı belirtildi.

'DAVAYI KAZANACAĞIMIZDAN EMİNİZ'

Duruşma sonrasında Cihan Haber Ajansı'na açıklama yapan HTİB Başkanı Mustafa Ayrancı, kararın kesinlikle kendi lehine olacağından hiç şüphelerinin olmadığını söyledi. Ayrancı, topladıkları imzaları Hollanda Temsilciler Meclisi'ne de sunacaklarını dile getirdi.

Avukat Fadime Kılıç ise duruşmada insan hakları ve uluslararası çocuk haklarını öne çıkarttıklarını belirtti ve karşı tarafın ise savunmasında yeni bir gerekçe sunamadığını dile getirdi. Kılıç, "Hollanda'nın bu yasalara saygı duyduğunu fakat çocuklara eğitim hakkı sunmaya mecbur olmadıklarını söylüyorlar. Biz de buna itiraz ettik." dedi.

Karar sonunda ellerinde 'Anadilde eğitimi istiyoruz', 'Anadil hakkı bizim için vazgeçilmez' dövizleri taşıyan grup, mahkeme binası önünde gösteri yaptı.