Yüksek Mahkeme’nin önceki gün generalleri aklarken açıkladığı gerekçe dikkat çekiciydi. Mahkeme, altı generalin ‘Zelaya’yı gecenin bir vakti üzerinde pijamalarıyla gö-zaltına alırken ülkenin büyük bir tehlike altında olduğu’ bilgisiyle, ‘demokrasi ve cumhuriyeti koruma adına hareket ettiklerine’ hükmetti. Bu sebepten ötürü de yetkilerini ihlal etmediklerine karar verdi. Kongre’nin geçiş yönetimi kuran eski Kongre Başkanı Roberto Micheletti dahil diğer darbecilere de af kararı çıkarması bekleniyor.

ABD ve AB darbecilerin başkanına sıcak
Zelaya sonradan gizlice döndüğü ülkesinde Brezilya elçiliğine sığınmışken, ABD’nin devreye girdiği pazarlık sürecinde kasımda gidilen tartışmalı seçimle başkanlığa getirilen muhafazakâr Porfirio Lobo dün yemin edip görevine başlarken, ilk iş Zelaya’dan kurtulmayı vaaz etti. Büyük toprak sahibi Lobo, tören sonrası sürgüne gideceği havaalanına kadar Zelaya’ya bizzat eskortluk yapacağını söyleyip “Cumhuriyete bağlı kalmaya yemin ettim, onun yasalarının uygulandığından emin olacağım” dedi. Yemin töreninde ABD temsilcisi Arturo Valenzuela’nın yanı sıra sağcı Latin Amerika ülkelerinin temsilcileri vardı. Arjantin, Brezilya ve Venezüella gibi solcu yönetimler ise Lobo’yu tanımayı reddediyor. ABD’nin yanı sıra Fransa gibi AB ülkeleri de darbeci Honduras yönetimine destek veriyor.
Darbeyi döndüremeyen, bu arada dört yıllık görev süresi dün resmen dolan Zelaya, Dominik Cumhuriyeti’nde sıradan vatandaş olarak sürgün yaşayacak. (afp, ap)