Örgüt raporunda, yabancı işçilerin Lübnan mahkemelerine güvenebilmelerini sağlamak için hükümetin bir plan yapması gerektiği sonucuna vardı.

HRW, ev işçilerinin, hapsedilmekten, fazla çalıştırılmaktan, ücretlerinin ödenmemesinden ve bazı durumlarda cinsel tacize uğradıklarından şikayet ettiklerini belirtiyor.

BBC'nin Beyrut'taki muhabiri Jim Muir, Orta Doğu'daki göçmen ev işçilerinin karşı karşıya kaldığı hak ihlallerinin çok defa belgelendiğini ancak HRW raporunun, bu ihlallere yargının nasıl yaklaştığını ele alması açısından önemli olduğunu söylüyor.

Lübnan'daki göçmen ev işçileri çoğunlukla Sri Lanka, Nepal, Filipinler, Etiyopya gibi ülkelerden bu ülkeye geliyor.

İnsan Hakları İzleme Örgütü, Lübnan'da her ay dört göçmen işçinin intihar ettiğini ve bu oranın genele göre çok yüksek olduğunu da belgeliyor.

Raporu göçmen işçiler konusunda 114 davayı izleyerek yazan HRW araştırmacıları, Lübnan hukuk sisteminin göçmen işçiler için büyük ölçüde ulaşılmaz olduğunu da belirtiyor.

HRW'nin raporunda, Lübnan mahkemelerinin son dönemlerde sonuçlanan iki vakada, iki çalışanı göçmen işçileri dövdükleri için kısa süreli hapis cezasına çarptırdığı ancak benzeri davalarda hapis cezalarının oldukça nadir olduğuna da yer veriliyor.




BBC