Avrupa Konseyi genel sekreteri Thorbjorn Jagland, Strasbourg'da yaptığı açıklamada, "Müslümanların Masumiyeti" adlı filmin "önyargılı ve incitici" olduğunu dile getirip "dikkate dahi alınmamasını" istedi. Filmi kınayan Jagland, ifade özgürlüğünün sınırsız olmadığını ve sorumlulukla kullanılması gerektiğini söyledi. Jagland, "Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi de çok net biçimde belirlenmiş şartlar altında ifade özgürlüğünün kısıtlanabilmesine izin veriyor "ifadelerini kullandı.

Filmin "şiddet ve ırkçı kine teşvik" amacıyla kullanılma riskinin kendisini kaygılandırdığını da belirten Jagland, "İfade özgürlüğünün İslam karşıtı önyargıları gizlemek veya yaymak için Batı tarafından kullanıldığı ve suistimal edildiği izlenimine yanıt bulmalıyız" şeklinde konuştu.

Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi Başkanlığı da başta dini olmak üzere her türlü kine teşvik eylemini kınadığını belirtip, inançlara saygı mesajı yayımladı. "Müslümanların Masumiyeti" filminin yayılmasının ardından meydana gelen terör eylemleri ve şiddet çağrılarının da kınandığı mesajda, "kin ve çatışmayı körükleyecek türden eylem ve beyanlardan kaçınılarak ölçülülük, sorumluluk ve diyalog" çağrısında bulunuldu.

Tartışmalı film ve karikatürlerin Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi'nin (AKPM) 1-5 Ekim tarihlerindeki genel kurul toplantıları ile 5-11 Ekim tarihlerinde Strasbourg'da düzenlenecek 1. Dünya Demokrasi Forumu toplantılarında da gündeme gelmesi bekleniyor.

ntvmsnbc