Tuhaf casusluk olayı Dağlık Karabağ’ın başkenti Hankendi’de görülen davada verilen yüksek cezaların duyurulmasıyla ortaya çıktı.

Ermenistan’daki Armenia Today ajansının haberine göre, Rafael Avakyan ile David Barsegyan adındaki iki genç 2012 yılında merkezi Rusya’da bulunan “Odnoklassniki” sosyal paylaşım ağı üzerinden Türkiye’de yaşayan Ermeni kökenli Samvel Azatyan ile tanıştı.

Birkaç yazışmadan sonra İstanbul’da yaşayan Azatyan, Karabağ Ermeni güçlerinde görev yapan Avakyan’a Ermeni tarafının bölgedeki askeri yapılanmasını, can kayıplarını, nasıl beslendiklerini ve sağlık hizmetinin düzgün verilip verilmediğini sordu. Avakyan da sohbet sırasında ne biliyorsa İstanbul’daki yeni arkadaşına anlattı.

Aradan birkaç ay geçtikten sonra Türkiye’deki Azatyan, Karabağ’daki gence hangi yoldan gönderildiği belirtilmeyen bir kol saati, cüzdan ve içinde 1000 dolar para yolladı.

İstanbul’dan gelen paranın 800 dolarıyla kendine son model cep telefonu satın alan Avakyan, geriye kalan 200 doları kedisine yardım eden Karabağ’daki arkadaşı David Barsegyan’a verdi.

İstanbul ile Hankendi arasında sosyal paylaşım ağı üzerinden böyle bir yazışma gerçekleştirildiğini tespit eden Karabağ Ermeni güvenlik servisi iki genci tutukladı. Casusluk ve vatana ihanet suçlamasıyla haklarında açılan davayı Salı günü karara bağlayan mahkeme  Avakyan’a 11 yıl, arkadaşı Barsegyan’a ise 10 yıl hapis cezası verdi. İstanbul’dan askeri sır sayılan bilgileri talep eden kişinin kimliği ise net olarak tespit edilemedi.

Casusluk davasında uzun süreli hapis cezası alan iki gencin mahkemede şok yaşadıklarını belirten Armenia Today ajansı, iki gencin İstanbul’daki kişiyle mesajlaşarak önemli askeri bilgileri verdiklerini tahmin bile etmediklerini söyledi.