BUENOS AIRES - Buenos Aires'de görülen davada, eski diktatörlerden Jorge Rafael Videla, askeri cuntanın 30 yıl önce solcu muhaliflere karşı yürüttüğü savaşta kaçırılan, işkence gören ve öldürülen mahkumların bebeklerini çalmak için yürütülen sistematik programdan suçlu bulunarak 50 yıl hapis cezasına çarptırıldı. 

Davada ülkedeki son diktatör olarak tanınan Reynaldo Bignone de aynı suçtan 15 yıl hapse mahkum oldu. 

İNSAN HAKLARI İHLALLERİNDEN HAPİSTELER 
Her ikisi de diğer insan hakları ihlallerinden ötürü hapis yatan diktatörlerden Videla, verdiği ifadede, bebekleri alma konusunda sistematik bir plan yürütülmediğini, mahkumların devlete karşı savaşlarında doğmamış çocuklarını “insan kalkanı” olarak kullandıklarını söyledi. 

Çoğu eski askeri yetkililer ve polis olan 9 kişi daha, 34 bebek hırsızlığına odaklanan davada yargılandı, bunlardan 7'si mahkumiyet aldı. 

Davanın görgü tanıkları arasında eski ABD 'li diplomat Elliot Abrams da bulunuyordu. Abrams, delil toplama çabalarıyla davaya önemli katkıda bulunan Plaza de Mayo Büyükanneleri adlı insan hakları örgütünün talebiyle Arjantin büyükelçisiyle yaptığı gizli görüşmeyi tarif eden gizli iç yazışmanın kamuya duyurulmasının ardından ifadeye çağrıldı. 

Abrams, Washington 'dan verdiği ifadede, eski Devlet Başkanı Reynaldo Bignone'ye gizlice ülkenin demokrasiye yumuşak geçişinin bir yolu olarak çalınan bebeklerin kimliklerini açıklaması çağrısında bulunduğunu söyledi. 

Öte yandan o dönemde konuyla ilgili olarak bir uzlaşma sağlanamadı, Bignone, aksine orduya “kirli savaş” faaliyetleriyle ilgili kanıtları ortadan kaldırması emri verdi ve cunta bebek hırsızlığından haberi olduğunu inkar etti. 

Plaza de Mayo Büyükanneleri, gerçek kimliklerini ortaya çıkarmak için bebekken cezaevlerinden çalınan 106 kişiye yardım etmek için DNA testleri yaptırdı ve bunlardan 26'sı davanın parçasıydı. 

ASKERİ YETKİLİLER TARAFINDAN BÜYÜTÜLDÜLER 
Bu kişilerin çoğunun askeri yetkililer veya müttefikleri tarafından büyütüldüğü belirtildi. 
İnsan hakları örgütlerine göre, bu dönemde çalınan bebeklerin sayısı 500 civarında olabilir. 

Şimdi 86 yaşında olan eski diktatör Jorge Rafael Videla'nın, bebek hırsızlığının 20'sinden sorumlu olarak alabileceği en yüksek cezaya çarptırıldığı bildirildi. 

Videla ve 84 yaşındaki Reynaldo Bignone, insanlığa karşı işledikleri diğer suçlardan aldıkları ömür boyu hapis cezalarını, Arjantin 'de yasalar genellikle 70'in üzerindeki mahkumların evde kalmalarına izin verirken, demir parmaklıklar arkasında çekiyorlar. 
Mahkum olan diğer 7 kişi arasında yer alan eski Yüzbaşı Victor Gallo ve eski karısı Susana Colombo'nun evlat edindikleri oğulları Francisco Madariaga da mahkemede, üvey anne babası aleyhlerine ifade verdi ve cezalarının, örnek teşkil etmesini umduğunu söyledi. Mahkeme, Victor Gallo'ya 15, Susana Colombo'ya da 5 yıl hapis cezası verdi. 
Bebek hırsızlıkları, Arjantin 'de 1976-1983 yıllarındaki rejimi, Latin Amerika 'da dönemin tüm diğer cuntalarından ayırıyor. Resmi kayıtlara göre, ülkede 13 bin kişi “kirli savaş”ın kurbanı oldu. 

Çoğu hamile, gizli doğumevlerinde bebeklerini dünyaya getirdikten kısa bir süre sonra “kayboldu”.(aa)