Erdil, Deniz Kuvvetleri Komutanı olduğu sırada görevini kötüye kullandığı ve yolsuzluk yaptığı gerekçesiyle mahkum olmuştu.

AİHM Erdil'in, adil yargılanıp yargılanmadığı ve mülkiyet hakkının ihlal edilip edilmediği konularında Türk hükümetine sorular yöneltti.

Erdil, 2007 yılında AİHM'ye yaptığı başvuruda, sivil kimliğiyle askeri bir mahkemede yargılanması ve mallarına el konulmasının Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin adil yargılanma ve mülkiyet haklarıyla ilgili maddelerine aykırı olduğu gerekçesiyle Ankara'dan davacı olmuştu.

Erdil, askeri mahkemelerin AİHM içtihadına göre adil yargılama yapamayacağını ve sivil kimliğiyle askeri mahkemede yargılanmasının Askeri Ceza Usul Kanunu'na aykırı olduğunu savunuyor.

Erdil'i AİHM'de savunan avukat Oktay Uğural, müvekkilinin yargılanması sırasında "doğal hakim" ilkesinin ihlal edildiğini, askeri savcının, mal edinme suçlamasına ilişkin olay hakkında askeri mahkemenin görevsiz olduğunu ve sivil mahkemede yargılama olması gerektiğini söylemesine rağmen askeri mahkemede ısrar edildiğini belirtti.

Dava başvurusunun ciddi ihlal iddiaları içerdiğine kanaat getiren AİHM, Ankara'ya, iddialar hakkında savunma sunması için 20 Mayıs tarihine kadar süre verdi.



Cnn Türk