1 Temmuz’da AB Dönem Başkanlığı’nı devralan Estonya’nın Dışişleri Bakanı Mikser, Hürriyet’e verdiği röportajda özetle şunları söyledi:

OLUMSUZ ATMOSFER
“Dönem başkanlığımızda yeni bir müzakere başlığının açılmasını beklemek gerçekçi olmaz. AB’nin kendi iç siyasi takvimi, önümüzdeki seçimlerin yanı sıra Avrupa Komisyonu’nun Kopenhag kriterleri konusunda Türkiye hakkında hazırlayacağı raporu bekliyoruz.
AB ile Türkiye arasındaki ortaklığın stratejik olduğunu herkes kabul ediyor. Türkiye göçle ilgili konularda vazgeçilmez bir ortak olarak görülüyor. Ülkeniz, Avrupa için çok önemli bir güvenlik ortağıdır.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, Başkan Tusk ve Juncker’le yaptığı görüşmede olumlu bir ivme oluştu. İlişkilerin önündeki bazı engellerin masadan kalkması için uzlaşıldı. Açıkçası bu sürece yardımcı olmayan bazı konular var. Örneğin ölüm cezasının geri getirilmesi fikri… Avrupa kamuoylarında son derece hassas bir konu; bu olumsuz bir atmosfer yaratıyor. Avrupa ilkeleri ve değerleriyle uyuşmuyor. Bu konuda karşılıklı söylemler bile olumsuz atmosferi artırıyor.

Darbe girişiminin ardından sorumluların adalet önüne getirilmesi ve tedbirler alınması doğaldır. Burada suçun bireyselliğini vurgulamak isterim. Toplu cezalandırma olmamalı. Bu çok önemli bir ilkedir.

OHAL altında demokrasi ve hukukun üstünlüğünün geliştirilmesi çok zordur. Türkiye ile AB arasındaki son dönemdeki diyaloğumuzda, ilişkilerimizde ortaya çıkan bazı komplikasyonların nedeni de budur.”

Hürriyet