Geçtiğimiz Pazartesi günü yürürlüğe giren peçe yasağı kanununu, bir alışveriş merkezinde gezerek ihlal ettiği gerekçesiyle peçeli bir bayana aynı günün akşamı para cezası kesildi. Peçeli bayanları 150 Euro ödemeye mecbur kılan bu kanun, eşlerini peçe takmaya zorlayan erkeklere daha ağır cezalar öngörüyor. Öte yandan ABD dışişleri bakanlığı tarafından yapılan açıklamada dini elbise ile dini inançların ifade edilmesinin insanın ifade özgürlüğü arasında yer aldığı belirtilerek uygulama kınandı.

27 yaşındaki bu bayan alışveriş merkezlerinden birinde dolaşırken polis tarafından tespit edildi. Eğer kendisine kesilen 150 Euro para cezasını ödemeyi kabul etmezse aynı kanun gereği bir ay içinde zorunlu olarak milli eğitim derslerine katılacak.
Fransa peçeyi yasaklayan ilk Avrupa ülkesi sayılıyor. Kanuna göre Fransız ya da yabancı olsun yüzünü kapatıp Fransa sokaklarında ya da parklarda gezen tüm kadınlar polis tarafından tevkif edilerek kendilerine para cezası kesilecek.

Eşlerine zorla peçe taktıran erkeklerin para cezası ise daha ağır olacak. Bu cezanın 60 bin Euro’ya kadar varabilmesi söz konusu. Ayrıca 2 yıla varan hapis cezası alacaklar. Erkek, eşini evinin içinde bile peçe giymeye zorlasa aynı kanun uygulanacak.

ABD’den eleştiri

Öte yandan Amerika dışişleri bakanlığı sözcüsü Mark Toner dün yaptığı konuşmasında şöyle konuştu: ‘Biz din ve ifade özgürlüğünü destekliyoruz. Bu, dini inançların dini elbiseler aracılığıyla ifade edilmesi hakkını da kapsıyor. Dini elbise ile inancını ifade etmek tüm insanların hakkıdır.’ Toner bu açıklamalarına karşın kanunu eleştirmeyerek Fransa’dan ‘güvenilir bir müttefik’ diye bahsetti.

Fransız yetkililerin ifadesine göre ülkede 6 milyon Müslüman arasında 2000 peçeli bayan bulunuyor. Kanunu destekleyenler bu yasağın bayanları İslami radikalizmden koruduğunu ve milli güvenlik adına iyi bir adım olduğunu savundu.

Müslümanlar azlediliyor

Eleştirenler ise bu yasağın Müslüman bayanların toplumdan azledilmesi anlamı taşıdığını ifade etti. Ayrıca Fransa toplumunda peçelilerin çok az olduğunu ve bu konu üzerine bu derece yoğunlaşılmasının gereksiz olduğunu belirtti.

Washington’da Amerika-İslam Dünyası Forumu’na katılan Ekmeleddin İhsanoğlu yasağı eleştirerek şöyle konuştu: ‘Avrupa ülkelerinde ve Batı’da peçe takanlar gerçekten çok az sayıda. Neden bunu yasaklamak için kanun çıkardıklarını anlamıyorum. Avrupa özgürlükler yerine yasaklar karası olmaya başladı.’


Ahmet Yılmaz / TİMETURK