Gazete bugünkü sayısında İngiliz hükümetinin vatandaşlarının Libya'dan tahliyesinde "fiyasko" yaşandığını belirterek, şimdiye kadar ülkelerin yaptığı tahliyelere ilişkin bir haritaya yer verdi.

Bu haritaya göre, 3 bin Türk vatandaşının iki feribotla Bingazi kentinden Marmaris'e taşındığını aktaran gazete ayrıca, 250 Türk vatandaşının da Libya'nın Tobruk kentinden alınarak, Mısır'ın İskenderiye kentine götürüldüğünü, buradan da Türkiye'ye döndüğünü kaydetti.

Haberde, "Türkiye, iki feribotla 3 bin vatandaşını götürerek, en çarpıcı tahliyeyi yaptı" denildi ve bu feribotlara en az iki İngiliz vatandaşının da bulunduğunun öğrenildiği belirtildi.

İngiltere topa tutuluyor

Times manşetinde ise "Merhamet uçuşları fiyaskosu" diyerek, 170 İngiliz vatandaşının çöldeki petrol kamplarında mahsur kaldığını ve silahlı çetelerce tehdit edildiklerini belirtip yardım çağrısı yaptıklarını aktardı.

Times "Çölde savunmasız" başlıklı başyazısında da, İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague'in, Libya'daki İngiliz vatandaşlarının tahliyesi ihtiyacı karşısında çok yavaş hareket ettiğini belirtti.

Daily Telegraph gazetesi ise, İngiltere Başbakanı David Cameron'ın Körfez ülkelerine yaptığı geziyi kesip, İngiltere'de bazı hükümet yetkilileriyle temasa geçtiğini, İngiliz vatandaşlarının kurtarılmalarının hızlandırılmasını istediğini bildirdi. Gazete ayrıca, Dışişleri Bakanı William Hague'in de bu çerçevede ABD ziyaretini iptal ettiğini kaydetti.

Daily Telegraph, "hükümeti eleştiren çevrelerin, bugüne dek Libya'dan bir tek İngiliz vatandaşının dahi tahliye edilmediğini, ancak Türkiye ile Fransa ve Portekiz'in yanı sıra başka bazı AB ülkelerinin binlerce vatandaşını tahliye ettiklerini vurguladıklarına" dikkati çekti.

Guardian gazetesi de, İngiliz hükümetine tahliyeler konusunda yöneltilen eleştirilere sayfalarında yer verdi.

İngiltere Dışişleri Bakanlığı dün Libya'ya tahliyeler için charter uçakları göndereceğini açıklamasından kısa bir süre sonra, gönderilecek ilk charter uçağının "teknik arıza" nedeniyle Libya'ya gitmesi gecikmişti. İngiltere ilk tahliyesini dün akşam saatlerinde gerçekleştirebildi.

İngiltere Başbakanı özür diledi

Eleştirilerin atrından İngiltere Başbakanı David Cameron, İngiliz vatandaşlarının Libya'dan tahliyesi konusunda yaşanan aksaklıklar ve gecikme konusunda özür diledi.

Cameron, Umman'daki temasları sırasında yaptığı açıklamada, Libya'daki kargaşa durumundan dolayı tahliyelerin kolay olmadığını söyledi ve gecikmeden dolayı özür dilediğini ifade etti.

Bu arada İngiliz hükümeti tahliyeler konusunda bir toplantı yapıyor. İngiliz basını, Dışişleri Bakanı William Hague'in de katıldığı bu toplantının sonunda, Libya'ya, özellikle çöl kamplarının bulunduğu bölgeye askeri uçak gönderme kararı alınabileceğini aktarıyor.

Bu sabah saatlerinde İngiliz petrol şirketlerinin Libya'dan kaldırdığı bir uçak 78 yolcusuyla Londra yakınlarındaki Gatwick havaalanına inerken, hükümetin gönderdiği uçakların da bugün ülkeye İngiliz vatandaşlarını getirmesi bekleniyor.

Dışişleri Bakanı Hague, Libya'daki olaylar nedeniyle ABD ziyaretini ertelerken, Körfez ülkelerinde temaslarda bulunan Başbakan Cameron'ın bugün İngiltere'ye dönmesi bekleniyor.

İngiliz hükümeti, Libya'daki İngiliz vatandaşlarını kısa süre içinde tahliye edemediği gerekçesiyle eleştiriliyor.

Otobüslerle memleketlerine gönderildiler

Önce pasaport kontrolleri yapıldı, ardından kendilerine sıcak içecek ve yiyecek ikram edildi.

Hangi kente gidecekleri belirlendikten sonra hazır bekletilen otobüslere bindirildiler. Geceyi Marmaris'te geçirmek isteyenler ise önceden hazırlanan otellere yönlendirildi. Onların da odalarında temiz kıyafet ve yiyecekleri hazırdı.

İki feribot ile 59'u yabancı toplam 3 bin 28 yolcu Türkiye'ye getirilmiş oldu. Orhangazi ve Osmangazi'nin bakımlarının ardından Trablus'a gitmesi planlandı.

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım da tahliye operasyonunun başarıyla sürdüğünü belirtti.

Toplamda 7 bin Türk getirildi

Dışişleri Bakanlığı, 19 Şubat'tan bu yana hava ve deniz yoluyla Libya'dan Türkiye'ye getirilenlerin sayısını 7 bin 62 olarak açıkladı. Dışişleri Bakanlığı ve kriz masası sözcüsü Selçuk Ünal, 4 bin 34 kişinin hava, 3 bin 28 kişinin de deniz yoluyla getirildiğini söyledi.

Ünal, Mısır ve Tunus üzerinden de tahliyelerin sürdüğünü belirtti. İskenderiye'den İstanbul'a iki uçağın ve Cerba'dan İstanbul'a bir uçağın hareket edeceğini söyledi.

Selçuk Ünal, Libya'da vurularak öldürülen Türk işçi Yunus Emre Çelik'in cenaze işlemlerinin sürdüğü bilgisini de verdi.

Rehin tutulan ve tutuklanan Türkler olduğu iddiaları için de, "Bize resmi kanallardan iletilen bir şey yok. Çelişkili haberler geliyor araştırıyoruz" dedi.

Dışişleri Sözcüsü, 21 yabancı ülkenin vatandaşlarının tahliyesi için Türkiye'den yardım istediğini de anlattı.

Devlet Bakanı Zafer Çağlayan da, Libya'dan yapılan tahliyeler hakkında konuştu. Kardeşlerinin de Libya'da olduğunu belirten Çağlayan, gemilerin hala sefer halinde olduğunu ifade etti.

Zafer Çağlayan, bugün de 1496 kişinin Bingazi'den gemiyle alınacağını söyledi. Bakan Çağlayan, komşu ülkelere geçirilmiş olan vatandaşların da karayolu ile Türkiye'ye getirileceğini belirtti.

Güvenlik SAT'lara emanet

Libya'dan dönen iki feribotun güvenliği, SAT komandoları tarafından sağlandı.

İki gün boyunca feribotta kalan SAT komandoları, tüm yolcular indikten sonra feribottan inerek Aksaz Deniz Üs Komutanlığı'na hareket ettiler.

SAT Komandoları, tam teçhizat kuşanırken, ağır uçaksavar silahlarının da bulunması dikkat çekti.

"Ankara" gemisi de yola çıktı

Öte yandan gece İstanbul'dan bir gemi daha Libya'ya hareket etti.. "Ankara" adlı gemi saat 00.30 sıralarında Sarayburnu'ndan yola çıktı. Bu geminin de 3 gün sürecek yolculuktan sonra talimata göre Bingazi ya da Trablus'tan alacağı yolcuları Marmaris'e getirmesi bekleniyor.

Yolcu listesi yayımlandı

Bu arada Dışişleri Bakanlığı, Orhangazi-1 feribotuyla Libya'nın Bingazi kentinden Türkiye'ye getirilen yolcuların listesini yayımladı.

Listeye internette, "http://www.mfa.gov.tr/orhangazi-feribotu-yolcu-listesi.tr.mfa" adresinden ulaşılabiliyor.

Havayoluyla gelenler

Libya'dan hava yoluyla tahliyeler de sürüyor. Dün gece Türkiye'ye çoğunluğu kadın ve çocuklardan oluşan toplam 279 kişi daha getirildi.

Trablus'tan gelenler, Türk pasaportunu gören Libyalı görevlilerin kolaylık gösterdiğini söyledi. Yolcular şehrin en sakin bölgelerinde bile çatışmaların korkutucu boyutlara ulaştığını belirtti.

Derne ve Tobruk'tan tahliyeler sürüyor

Dışişleri Bakanlığı, Libya'daki Türk vatandaşlarının Türkiye'ye nakilleri konusundaki çalışmalarını, Türkiye'deki ilgili kurum ve kuruluşlarla yoğun işbirliği içinde sürdürmeye devam ediyor.

Dışişleri Bakanlığı Libya kriz merkezi tarafından yapılan açıklamada, özellikle Libya'nın Derne ve Tobruk bölgelerindeki Türk vatandaşlarının tahliyelerinin Mısır sınırı üzerinden karayoluyla yapıldığı belirtildi.

Açıklamada, Sallum Hudut Kapısı'na gelen Türk vatandaşlarının giriş işlemlerine, Türkiye'nin Kahire Büyükelçiliği ve İskenderiye Başkonsolosluğunca görevlendirilen Dışişleri Bakanlığı personelinin yardımcı olduğu ifade edildi.

Türk vatandaşlarının giriş işlemlerinin tamamlamasının ardından Büyükelçilik tarafından tahsis edilen otobüslerle İskenderiye Havaalanı'na intikal ettirildiği ifade edilen açıklamada, vatandaşların daha sonra da THY'nin düzenlediği charter seferleriyle Istanbul'a getirildiği kaydedildi.

Söz konusu hudut işlemlerine yardımcı olmak üzere bölgede görevlendirilen Dışişleri Bakanlığı personeli Derne ve Tobruk'taki tahliye işlemleri bitene kadar bölgede kalacak. (Cnn Türk)