66 yaşındaki Mary Jane Mowat, bu ayın başında emekli olduktan sonra Oxford Mail gazetesine verdiği röportajda, “Tecavüz davalarında genelde tek kanıt tarafların ifadeleri oluyor. Ve bir kişiyi tecavüzden suçlu bulmadan önce ispat mecburiyeti nedeniyle kanıtların doğruluğundan emin olmak gerekiyor” dedi.

Deneyimli yargıç sözlerine “Bunu söylediğim için eleştirilerin hedefi haline geleceğimi biliyorum ama bence kadınlar sarhoş olmayı bırakana dek tecavüz davalarındaki mahkumiyet oranı yükselmeyecek. Elbette sarhoş bir kadına tecavüz etmenin kabul edilebilir bir şey olduğunu bir an için bile söylemiyorum” diyerek devam etti. Mowat, “Ama eğer bir davada kurban ‘Çok ama çok sarhoştum. Olay sırasında ne yaptığımı, ne söylediğimi, cinsel ilişkiye girmeye rıza gösterip göstermediğimi aslında bilmiyorum. Ama hiçbir koşulda rıza göstermeyeceğimi düşünüyorum’ derse jüri ne yapmalı, nasıl bir tepki vermeli?” dedi.

AÇIKLAMA TEPKİ ÇEKTİ

İngiltere ’deki kadın hakları dernekleri ve tecavüz karşıtı aktivistler Mowat’ın sözlerine sert tepki gösterdi. Rape Crisis England & Wales konuyla ilgili yaptığı basın açıklamasında, “Yargıç açıklamalarında sarhoş bir kadına tecavüz etmenin kabul edilemez olduğunu söylemiş olsa da bu açıklamanın zararlı olduğuna inanıyoruz. Onun ve yargı sistemindeki diğer kıdemli kişilerin üzerinde durması gereken nokta tecavüz suçlamaları söz konusu olduğunda şüphelilerin masumiyetlerini kanıtlamakla, cinsel ilişkiye girdikleri kişinin buna rıza gösterdiğini kanıtlamakla yükümlü oldukları. Ve eğer bir kadın sarhoşsa cinsel ilişki için rıza göstermesi söz konusu olamaz” dedi.