Bu konuyu işleyen Guardian gazetesi de bugün ‘Gizli terör davasına yönelik protestolar’ manşetiyle çıktı. Haberde, ülkede yüzyıllardır ilk kez ‘bir terör davasının tamamen kamuoyundan gizli görülebileceği’ ve ‘şeffaf adalet prensibinin tehdit altında olduğu’ vurgulandı.

Davada yargılanan iki kişinin adları kamuoyuna açıklanmış değil. Sadece geçen yıl üst düzey bir operasyonda tutuklandıkları biliniyor. Bu kişilerden biri doğrudan, Şubat 2012 ve Ekim 2013 tarihleri arasında ‘terör eylemlerine’ hazırlanmakla suçlanmış.

GAZETECİLERİN MAHKEMEYE GİRİŞLERİ YASAKLANACAK

 Tartışmalı dava 16 Haziran’da Londra’da başlayacak. Medya kuruluşlarının dün üst mahkemeye yaptığı başvurular reddedilirse, gazetecilerin mahkeme salonuna girişleri yasaklanacak. Ne duruşmalarda yaşananlar ne de davanın sonucu kamuoyuna açıklanamayacak.

‘ŞEFFAFLIK, İSTEĞE BAĞLI LÜKS BİR PRENSİP DEĞİLDİR’

Guardian’a konuşan Liberty adlı insan hakları örgütünün başkanı Shami Chakrabati, davanın kamuoyundan gizlenmeye çalışılmasını şu sözlerle eleştirdi: “Şeffaflık, adalet sisteminde isteğe bağlı olan lüks bir prensip değildir. Adaleti temin etmenin ve hukukun üstünlüğü prensibini korumanın yolu şeffaflıktan geçer.”