Ülkenin güneyindeki sahil şehri Brighton'da bugün başlayacak ve iki gün sürecek "AİHM'nin Geleceğine İlişkin Yüksek Düzeyli Konferans"ta, Türkiye'yi Adalet Bakanı Sadullah Ergin temsil ediyor. 

Avrupa Konseyi üyesi 47 ülkeden bakanların katılacağı Brighton toplantısıyla AİHM'nin, Avrupa Konseyi üyesi ülkelerin vatandaşlarına yönelik daha etkin ve hızlı kararlar almasının sağlanması amaçlanıyor. 

Avrupa Konseyi dönem başkanlığını yürüten ve gelecek ay Arnavutluk'a devredecek olan İngiltere, AİHM'nin reforma tabi tutulmasını istiyor. 

İngiltere Başbakanı David Cameron, AİHM'deki yargıçların çok fazla yetkisi olduğunu, ayrıca AİHM'nin ulusal mahkemelerce sonuçlanan bazı davalara gereksiz yere müdahale ettiğini savunuyor. 

Ülkede AİHM'nin eleştirildiği son konu, "Usame Bin Ladin'in Avrupa'daki sağ kolu" olarak nitelendirilen, radikal eğilimli Müslüman din adamı Ebu Katada hakkındaki kararla ilgili oldu. 

İngiltere, Ebu Katada'yı sınır dışı etmek isterken, AİHM'nin geçen Ocak ayında Ebu Katada'nın kötü muamele ve işkenceye maruz kalabileceği gerekçesiyle Ürdün'e iade edilemeyeceğine hükmetmesi tepkilere yol açtı. 

Başbakan Cameron, AİHM'nin reforma tabi tutulması ve ulusal mahkemelerin kararlarına daha fazla saygı göstermesi gerektiğini söyledi. 

İngiltere'den önceki AİHM'nin geleceğinin tartışıldığı son toplantı, geçen yıl altı aylığına Avrupa Konseyi dönem başkanlığını yürüten Türkiye'de yapılmıştı. 

İzmir'de 26-27 Nisan 2011'de yapılan toplantı sonunda yayımlanan deklarasyonda, AİHM'de biriken dosya yükünün azaltılması için mükerrer davalar ile kabul edilemez nitelikteki davaların sayısının düşürülmesinin gerekliliği ve önemi vurgulanmıştı.



AA