ntvmsnbc ve Ajanslar

PARİS - Fransa Senatosunda dün kabul edilen Ermeni yasasına itiraz etmek için anayasa mahkemesine gidilmesi konusunda bir grup senatör imza kampanyası başlattı.

Cumhuriyetçi ve merkezci birlik grubuna üye senatör Nathalie Goulet, yasaya itiraz etmek için gerekli imza kampanyasını başlattıklarını, sürecin işlediğini söyledi.

Goulet, gelecek günlerde gerekli imza sayısına ulaşmayı umut ettiklerini ifade etti. 

Avrupa Sosyal ve Demokrasi Birliği Grubu (RDSE) da yasaya itiraz için anayasa mahkemesine gidilmesi sürecine tam destek verecek.

İktidardaki Halk Hareketi Birliği'nin (UMP) milletvekili Jacques Myard da yasaya itiraz için anayasa mahkemesine gönderilen imza kampanyasına katılacağını açıkladı.

Bu arada Fransız-Türk dostluk grubu başkanı olan iktidar partisi milletvekili Michel Diefenbacher'ın da girişime destek verdiği öğrenildi.

Meclis üyeleri dışında, Senatoda da muhalefet partisine üye bir grup senatör, yasaya karşı çıkmak ve anayasa mahkemesine gitmek için başlatılan imza sürecine destek vermeye hazırlanıyor.

BAŞKAN EMİN DEĞİL AMA...
Meclis Başkanı Bernard Accoyer, kendisinin bazı çekincelerinin olmasına rağmen Senatoda dün akşam kabul edilen Ermeni yasasına itiraz için anayasa mahkemesine gitmeyeceğini açıklamıştı. Kişisel olarak, parlamentoların tarihi konularda yasa yapmamasından yana olduğunu kaydeden Accoyer, buna rağmen anayasa mahkemesinin yasayı bozabileceğini ifade etmişti.

Fransız anayasasına göre, 60 milletvekili veya senatör Parlamentoda kabul edilen yasayı, bir ay içinde anayasa mahkemesine götürme hakkına sahip. Yine anayasaya göre, Senato başkanı ve cumhurbaşkanının da Parlamentoda kabul edilen yasayı anayasa mahkemesine götürme hakkı bulunuyor.

ŞÜKRÜ ELEKDAĞ: 60 İMZA ZOR
Emekli Büyükelçi Elekdağ, 'inkar yasası'nın Fransa Senatosu'nda kabul edilmesinin ardından NTV yayınına katılmış ve Türk yetkililerle yaptığı görüşmelerde 60 imza için umutlu olunmadığı mesajı aldığını söylemişti.

Nathalie Goulet, senatonun kabul ettiği yasaya karşı olan senatörlerden.