77 senatör ve 65 milletvekilinin imzasıyla yapılan başvuruda, tasarının Fransız Anayasası'na aykırı olduğu gerekçesiyle iptal edilmesi istendi. İptal başvurusuna en büyük destek, inkâr tasarısını gündeme getiren Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin partisi Halk Hareketi Birliği (UMP) üyesi parlamenterlerden geldi. Tasarının Anayasa Mahkemesi tarafından reddedilmesi halinde, Avrupa'da Ermeni lobisinin çalışmalarına ağır darbe alacak. 
Senato'da imza kampanyasına öncülük eden Avrupa Demokratik ve Sosyal Birlik Grubu (RDSE) Başkanı Jacques Mezard, iptal başvurusunun gerekçesini "Bu tasarı, Anayasa'nın 34. maddesine ve ifade özgürlüğü başta olmak üzere müktesebatımızın birçok temel prensibine aykırı." sözleriyle açıkladı. Mezard, ilk kez bir yasa teklifine karşı başlatılan imza kampanyasının 6 farklı siyasî gruba üye senatörler tarafından desteklendiğine dikkat çekerek, bu durumun tasarının Fransız siyaset sahnesinde ne kadar büyük bir rahatsızlığa sebep olduğunu ortaya koyduğunu kaydetti. Senato'da başlatılan imza kampanyasına 22 Sosyalist, 18 UMP, 15 RDSE, 12 Merkez grup, 8 
Yeşiller grubu ve 2 Komünist üye destek verdi. 
Tasarının iptali için Fransız Meclisi'nden yapılan başvuruda ise çok sayıda Halk Hareketi Birliği (UMP) üyesi milletvekilinin yer alması dikkat çekti. 52'si UMP ve Yeni Merkez grubu üyesi, 11'i Sosyalist Parti üyesi ve 2'si bağımsız olmak üzere 65 milletvekili başvuruya imza attı. Tasarıya UMP üyesi Jacques Myard'la birlikte öncülük eden Türk Fransız Dostluk Grubu Başkanı Michel Diefenbacher, Zaman'a yaptığı açıklamada, "Bu başvuru, ne sağ ve sol arasında bir tartışmadır, ne de hükümetle meclis arasında. Bizim amacımız Anayasa Mahkemesi'nin tarihî konularla ilgili yapılan yasaların çizgilerini belirlemesini sağlamaktır. İfade özgürlüğünün ve araştırma özgürlüğünün sınırlarını anayasal açıdan çizmesidir." dedi. UMP Milletvekili Lionel Tardy, "İptal başvurusu, Elysee Sarayı'nda atom bombası etkisine neden olacaktır. Bu başvurunun yapılabileceğini öngöremediler." açıklamasını yaptı. 
İnkâr tasarısının Anayasa Mahkemesi'ne götürülmesi için 60 senatör veya 60 milletvekilinin imzası gerekiyordu. 11 üyeli Anayasa Mahkemesi'nde eski cumhurbaşkanları Jacques Chirac ve Valery Giscard d'Estaing de üyeler arasında bulunuyor. Mahkemenin bir ay içinde karar vermesi bekleniyor. Anayasa Mahkemesi, tasarının iptaline veya değişiklik yapılmasına karar verebilir. Cumhurbaşkanı Sarkozy, Anayasa Mahkemesi'nin kararından önce tasarıyı imzalayamıyor. Türkiye Paris Büyükelçiliği Sözcüsü Engin Solakoğlu, "Fransa Türkiye ilişkileri yumuşayacaktır. İlişkilerin tamamen kopması riski bulunuyordu. Şimdilik, bu tehlikenin önüne geçilmiş gibi görünüyor. Artık, Anayasa Mahkemesi'nin kararını bekliyoruz." dedi. 
'Soğukkanlı diplomasi' sonuç getirdi 
Anayasa Mahkemesi'ne yapılan iptal başvurusunun ardından inkâr tasarısıyla ilgili yaşanan mekik diplomasisinin de perde arkası ortaya çıktı. Senato'da geçen hafta pazartesi günü tasarının kabul edilmesinin ardından Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın imza kampanyasına zarar vermemek amacıyla soğukkanlı bir açıklama yaptığı belirtiliyor. Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, Dışişleri yetkililerinin "Fransa'ya yönelik yaptırımların hemen açıklanması, Fransa'daki Türk dostu parlamenterlerin çalışmalarını zora sokar. Tasarının Anayasa Mahkemesi'nden dönme ihtimali yüksek." yönündeki telkini üzerine Erdoğan beklentilerin aksine iki ülke ilişkilerini kopma noktasına getirecek bir açıklama yapmadı. Erdoğan'ın tasarının Senato'da kabulünün ardından AK Parti grup toplantısında yaptığı konuşma Fransız basınının da dikkatini çekmişti. Le Figaro gazetesi, "Ankara, Senato'da oylamanın ardından beklentilerin aksine soğukkanlı davranıyor." değerlendirmesinde bulunmuştu. 
Türk yetkililer ve Fransa'daki Türk kökenli sivil toplum örgütleri bir hafta boyunca senatörleri ve milletvekillerini imza kampanyasına destek vermeye çağırdı. Kampanya süresince iptal başvurusuna destek veren milletvekilleri ve senatörlerin isimleri ve sayısı baskı ihtimaline karşı gizli tutuldu. İmza kampanyasında Türkiye'ye yakın parlamenterlerle birlikte tasarıya ahlakî ve hukukî gerekçelerle karşı çıkan isimler de öne çıktı. Tasarının iptali için başvuruda bulunan milletvekili ve senatörlerin büyük çoğunluğunun bölgesinde Türk veya Ermeni seçmen bulunmuyor. 
Tasarının iptali Ermeni diasporasına ağır darbe vurur 
Tasarının Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilmesinin Avrupa'daki Ermeni lobisinin çalışmalarına ağır bir darbe vurabileceği belirtiliyor. Zira, tasarının Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilmesi halinde sadece inkâr tasarısı değil, 2001'de kabul edilen Ermeni soykırımını tanıma yasasının da geçersiz sayılabileceği kaydediliyor. Eski Adalet Bakanı Robert Badinter, tasarının Meclis'te görüşüldüğü dönemde bu yasadan en çok Ermeni diasporasının zarar göreceğini iddia etmişti. 1915 olaylarının 100. yıldönümü olan 2015'e kadar Fransa'da kabul edilen tasarıyı tüm Avrupa'ya yaymak istiyordu. Tasarının Anayasa Mahkemesi tarafından reddedilmesi, tüm stratejisini inkâr yasaları üzerine kuran Ermeni diasporasının siyaset alanındaki lobicilik faaliyetlerini sekteye uğratacak.(Zaman)